ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Χοληφόρα - Πάγκρεας

Υπερηχοτομογραφία στη χρόνια παγκρεατίτιδα

Η ευαισθησία στη μελέτη της χρόνιας παγκρεατίτιδας υπολογίζεται σε 60-70% και η ειδικότητα της σε 80-90%.

Για τη σταδιοποίηση της νόσου χρησιμοποιούνται τα κριτήρια του Cambridge. Ενδείξεις μέτριας ή ήπιας χρόνιας παγκρεατίτιδας αποτελούν η διάταση του μείζονος παγκρεατικού πόρου <4χιλ., η διόγκωση του παγκρέατος έως το διπλάσιο, η παρουσία κύστεων διαμέτρου <10χιλ., η εστιακή μείωση της ηχογένειας, οι υπερηχογενείς εστίες, η αυξημένη ή ανώμαλη ηχογένεια του τοιχώματος του πόρου, η ανωμαλία της παρυφής του οργάνου ή η εντοπισμένη διόγκωση.

Ενδείξεις βαρειάς χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι οι κύστεις >10χιλ., οι λίθοι, η μεγάλη διάταση και ανωμαλία του πόρου, καθώς και η διόγκωση του οργάνου πάνω από το διπλάσιο.

Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα αξιόπιστη μέθοδος κυρίως σε προχωρημένη νόσο, ενώ παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία και στη διάγνωση νόσου ήπιας και μέτριας βαρύτητας όταν συνδυάζονται δύο ή περισσότερα κριτήρια. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα διενέργειας κατευθυνόμενης βιοψίας, σε περιπτώσεις διαφοροδιαγνωστικών προβλημάτων μεταξύ εντοπισμένης ίνωσης και παγκρεατικού καρκίνου.

Ωστόσο υπάρχει σημαντικό διαγνωστικό πρόβλημα και ειδικά υπερδιάγνωσης της νόσου σε καταστάσεις χρόνιου αλκοολισμού και συνεπώς χρόνιας αλκοολικής παγκρεατίτιδας ή αυτοάνωσης παγκρεατίτιδας καθώς και σε ηλικιωμένους ασθενείς, όπου είναι δυνατόν να αναδειχθούν αλλοιώσεις συμβατές με ίνωση καθώς και διάταση του πόρου, χωρίς κλινική εικόνα χρονίας παγκρεατίτιδας ή παθολογικές λειτουργικές δοκιμασίες.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu