ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Χοληφόρα - Πάγκρεας

Αξονική τομογραφία στη χρόνια παγκρεατίτιδα

Η Αξονική Τομογραφία πολλαπλών τομών παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία από το υπερηχογράφημα στη διάγνωση της χρόνιας παγκρεατίτιδας.

Ωστόσο η νόσος είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί σε πολύ πρώιμα στάδια.

Σε προχωρημένη νόσο συνήθως διακρίνονται παρεγχυματικές ασβεστώσεις, τοπική ή γενικευμένη διάταση ή/και ανωμαλία της διαμέτρου του πόρου, καθώς και εστιακή ή διάχυτη διόγκωση ή ατροφία του οργάνου. Νέες τεχνικές (perfusion CT) επιτρέπουν τη σταδιοποίηση της βαρύτητας της νόσου.

Πρωτίστως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διαφορική διάγνωση μεταξύ ανάπτυξης καρκινώματος και εντοπισμένων φλεγμονωδών μαζών σε έδαφος χρόνιας παγκρεατίτιδας.

Η Αξονική Τομογραφία διπλής φάσεως μετά από χορήγηση σκιαγραφικού ενδοφλεβίως και με λήψη πολύ λεπτών τομών συμβάλει στη διάκριση μεταξύ των δύο αυτών παθολογικών καταστάσεων, αναδεικνύοντας το περιφερικό ινώδες στρώμα, ενώ έχουν παρατηρηθεί και διαφοροποιήσεις της πρόσληψης του σκιαγραφικού ανάλογα με την επικράτηση ίνωσης (μειωμένη πρόσληψη), ή τη διήθηση από φλεγμονώδη κύτταρα (αυξημένη πρόσληψη).

Σε πολλές περιπτώσεις η διαφορική διάγνωση εντοπισμένων μαζών σε έδαφος χρόνιας παγκρεατίτιδας παραμένει αδύνατη μόνο με απεικονιστικά κριτήρια. Θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπ΄ όψιν το γεγονός ότι οι φλεγμονώδεις μάζες αναπτύσσονται στα πρώιμα στάδια της νόσου όταν οι ασβεστώσεις και οι διακυμάνσεις της διαμέτρου του πόρου απουσιάζουν, ενώ αντίθετα ο παγκρεατικός καρκίνος αναπτύσσεται μετά την πάροδο πολλών ετών από τη διάγνωση της χρόνιας παγκρεατίτιδας.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu