ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Σκωληκοειδίτιδα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ H ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα σκουληκιού που βρίσκεται στο σημείο ένωσης του λεπτού εντέρου με το παχύ και ονομάζεται τυφλό.

Η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης ονομάζεται σκωληκοειδίτιδα. Αν και δεν έχει κάποια χρησιμότητα σαν μέρος του σώματος, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές καταστάσεις και να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ H ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Η σκωληκοειδίτιδα προκαλείται όταν η είσοδος από το τυφλό προς την σκωληκωειδή απόφυση φράξει και δημιουργηθεί φλεγμονή. Τα αίτια της απόφραξης μπορεί να είναι κάποιοι κοπρόλιθοι, διογκωμένοι λεμφαδένες από ιώσεις, παράσιτα ή όγκους. Η απόφραξη σταματά την αιμάτωση του οργάνου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φλεγμονή, απόστημα, γάγγραινα. Ο κίνδυνος είναι να σπάσει η σκωληκοειδής απόφυση και να προκληθεί περιτονίτιδα

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως με πόνο γύρω απο τον ομφαλό που στη συνέχεια καθηλώνεται στο δεξιό κάτω μέρος στης κοιλιάς. Ενίοτε μπορεί να καταλμβάνει και ολόκληρη την κοιλιά. Εμφανίζεται πυρετός, ανορεξία και τάση προς εμετο.

Επειδή τα συμπτώματα ομοιάζουν και με άλλες παθήσεις, η επίσκεψη στον ιατρό κρίνεται ως επιβεβλημένη

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται απο τον ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα. Εκτός απο την κλινική εξέταση, στις συνήθεις εξετάσεις περιλαμβάνονται εξετάσεις αίματος και υπέρηχος. Σε κάποιες περιπτώσεις με βεβαρυμμένο ιστορικό μπορεί να ζητηθεί και αξονική τομογραφία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η σκωληκοειδεκτομή είναι η προτεινόμενη θεραπεία. Συνηθως γίνεται λαπαροσκοπικα. Αν υπάρχουν αντενδείξεις για λαπαροσκοπική μέθοδο, τότε ακολουθείται η ανοιχτή «κλασσική» χειρουργική, που προκαλεί όμως μια μικρή παράταση της νοσηλείας.

Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης δεν προκαλεί προβλήματα στις καθημερινές συνήθειες. Σε περιπτώσεις περιτονίτιδας η νοσηλεία παρατείνεται για κάποιο χρονικό διάστημα για να γίνει χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιοτικών.

 

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu