Το PSA παράγεται από το επιθήλιο του προστάτη. Αύξηση παρατηρείται στο 60% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη και η αύξηση είναι ανάλογη του μεγέθους του όγκου. Μετά από επιτυχή χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία οι τιμές μειώνονται αξιοσημείωτα. Τα επίπεδα μπορεί ψευδώς να αυξηθούν μετά από προστατική βιοψία, σε καθετηριασμό της ουρήθρας, και σε κυστεοσκόπηση (στην τελευταία δεν αυξάνεται σε κλινικά σημαντικό βαθμό), αλλά όχι με δακτυλική εξέταση μέσω του ορθού.
Αυξάνεται, επίσης, στην υπερτροφία του προστάτη, στην προστατίτιδα, στην μάλαξη του προστάτου και στη χειρουργική επέμβαση του προστάτου. Το PSA μπορεί να αυξηθεί στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και άνω των 4 ng/mL. Σε τιμές μεταξύ 4-10 ng/mL, όπου υπάρχει σημαντική επικάλυψη καλοηθών και κακοηθών παθήσεων του προστάτη, γίνεται χρήση άλλων μεγεθών, όπως η πυκνότητα (η αναλογία του PSA προς τον όγκο του προστάτη, ο οποίος μετράται με διορθικό υπέρηχο), η ταχύτητα (η διαφορά της συγκέντρωσης του PSA στην διάρκεια του χρόνου) και η μοριακή μορφή του PSΑ.
Ταχύτητα ίση ή άνω του 0.75 ng/mL τον χρόνο είναι ενδεικτική καρκίνου του προστάτη. Τουλάχιστον τρεις μετρήσεις είναι απαραίτητες σε απόσταση 12 με 18 μήνες είναι απαραίτητες για τον υπολογισμό της ταχύτητας του PSA.
Το 80-90 % του PSA βρίσκεται συνδεδεμένο στον ορό με αναστολείς πρωτεασών. Το ελεύθερο PSA είναι μία μορφή του PSA που δεν είναι συνδεδεμένο με αναστολείς πρωτεασών στον ορό 8. Ασθενείς πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη ή καλοήθη νοσήματα του προστάτη διαφέρουν στο ποσοστό της συγκέντρωσης του ελεύθερου κλάσματος του PSA και του PSA συνδεδεμένου στην α1-αντιχυμοθρυψίνη. Μειωμένο ποσοστό του ελεύθερου PSA (ελεύθερο PSA / ολικό PSA)(25%) συνδυάζεται με καρκίνο του προστάτη και η μέτρησή της λαμβάνει χώρα προς τη βελτίωση της ειδικότητας της δοκιμασίας, και με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στη μείωση των άσκοπων διενεργειών βιοψιών .
Ασθενείς που εμφανίζουν επίπεδα PSA < 8 ng/ml δεν θεωρείται σκόπιμο να υποβάλλονται σε σπινθηρογράφημα οστών, ενώ έχει βρεθεί ότι σε τιμές < 20 ng/ml, μόνο το 2% των ασθενών ανέδειξε οστικές μεταστάσεις..
Φωσφατάση προστατικού αντιγόνου :
Αυξάνεται στον καρκίνο του προστάτη αλλά και στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και σε άλλες δερματολογικές παθήσεις. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρακολούθηση του καρκίνου του προστάτη.
Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr