ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Άρθρα στον τύπο

αιμορροϊδες

Αιμορροϊδες στην κύηση

Σε άρθρο στο περιοδικό του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών - Ιατρικός κόσμος ο χειρουργός κος Όθωνας Μιχαήλ γράφει για την εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας στην κύηση

Οι αιμορροϊδες είναι φυσιολογικά αγγεία που βρίσκονται στον οργανισμό και επιτελούν δύο πολύ σημαντικούς σκοπούς: Δρούν σαν προστατευτικά μαξιλάρια της περιοχής κατα την διάρκεια της κένωσης και παράλληλα βοηθούν στον μηχανισμό της εγκράτειας. Όταν αυτά τα αιμορροϊδικά αγγεία πάσχουν τότε προκαλείται αιμορροϊδοπάθεια.

Οι αιμορροϊδες είναι εσωτερικές και εξωτερικές και αν θεωρήσουμε τον πρωκτό σαν ένα ρολόι, η συμπτωματολογία της αιμορροϊδοπάθειας θα γίνει εμφανής στις ώρες 3,7 και 11, καταλαμβάνοντας κυκλοτερώς ολόκληρο τον πρωκτικό δακτύλιο.

Η αιμορροϊδοπάθεια χωρίζεται σε τέσσερα στάδια: 1ου βαθμού είναι το αρχικό στάδιο εσωτερικά στον πρωκτό και δεν είναι εμφανές κατα την κλινική εξέταση. Με την πάροδο του χρόνου τα αιμορροϊδικά αγγεία χάνουν το στήριγμα τους στο τοίχωμα του εντέρου, μειώνεται η ελαστικότητα τους και αυξάνονται σε μέγεθος. Τότε προκαλείται αιμορροϊδοπάθεια 2ου βαθμού, όπου κατα την κένωση οι αιμορροϊδες προπίπτουν απο τον πρωκτό αλλά διατηρούν ακόμα την ελαστικότητα τους και επανέρχονται αυτόματα. Η εξέλιξη της νόσου οδηγεί σε αιμορροϊδοπάθεια 3ου βαθμού, όπου πλέον οι αιμορροϊδες προπίπτουν απο τον πρωκτό και δεν επανέρχονται, οπότε απαιτείται ανάταξη απο τον ασθενή. Το τελικό στάδιο είναι η αιμορροϊδοπάθεια 4ου βαθμού, όπου πλέον οι αιμορροϊδες βρίσκονται μόνιμα έξω απο τον πρωκτό και είναι εύκολα ορατές κατα την κλινική εξέταση.

Η συμπτωματολογία της νόσου περιλαμβάνει κνησμό στην περιοχή του πρωκτού, πόνο κατα την αφόδευση που χαρακτηρίζεται σαν “μαχαιριά”, απώλεια αίματος που μπορεί να είναι αναμεμιγμένο με τα κόπρανα, να λερώνει το χαρτί ή κάποιες σταγόνες στην λεκάνη.

Η αιμορροϊδοπάθεια 1ου βαθμού μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματική. Η αιμορροϊδοπάθεια 2ου βαθμού συνοδεύεται συνήθως απο το αίσθημα καύσου κατα την κένωση, την μικρή απώλεια αίματος ή το αίσθημα της πρόπτωσης αλλά και της αυτόματης ανάταξης των αιμορροϊδων. Η αιμορροϊδοπάθεια 3ου βαθμού έχει σαν χαρακτηριστικό την μεγαλύτερη ποσότητα αίματος κατα την κένωση, αυξημένο πόνος και φυσικά την παραμονή των αιμορροϊδων έξω απο τον πρωκτό που αναγκάζει τον ασθενή να τις σπρώξει πίσω με το χέρι του. Υπάρχει επίσης το αίσθημα της ατελούς κένωσης. Η αιμορροϊδοπάθεια 4ου βαθμού εκτός απο τα εντονότερα συμπτώματα εμπεριέχει και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού των αιμορροϊδων αποτέλεσμα την απώλεια ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας αίματος.

Απο τα βασικά αίτια της αιμορροϊδοπάθειας είναι η κληρονομικότητα, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η τακτική κατανάλωση πικάντικων φαγητών, η καθιστική ζωή, η πτωχή δίατα σε φυτικές ίνες, η αφυδάτωση και οι παράγοντες που προκαλούν αύξηση στην ενδοκοιλιακή πίεση.

Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών, αλλαγής των εντερικών συνηθειών (κυρίως δυσκοιλιότητα) και αυξημένης ενδοκοιλιακής πιέσης.

Υπολογίζεται οτι το ποσοστό των εγκύων που προσβάλλονται από αιμορροΐδες κυμαίνεται γύρω στο 25-35%, με το 85% αυτών να συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τρίτου μήνα της κυήσεως.

Έχει παρατηρηθεί οτι μόνο ενα ποσοστό 10% επι του συνόλου των γυναικών που ανέπτυξαν αιμορροϊδοπάθεια κατα την κύηση θα χρειαστεί τελικά χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτό συμβάινει γιατί μετά τον τοκετό, εκτός φυσικά αν υπάρχουν άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, άρεται ένα απο τα βασικά αίτια, που είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Η αιμορροϊδοπάθεια κατα την κύηση αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά:

Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και υγρών

Ζεστά ή χλιαρά μπάνια δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Αποφυγή της παρατεταμμένης παραμονής στην τουαλέτα

Αποφυγή άρσης βάρους ή ορθοστασία

Η χειρουργική αντιμετώπιση κατά τη διάρκεια της κύησης εφαρμόζεται μόνο όταν υπάρχει εκτεταμένη θρόμβωση ή οξεία κρίση με έντονο πόνο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η αντιμετώπιση έχει ανακουφιστικό χαρακτήρα

Μετά τον τοκετό και εφόσον η συμπτωματολογία της νόσου παραμένει, η ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση οριστικής θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας με αναίμακτο και κυρίως ανώδυνο τρόπο.

Οι καινοτόμες τεχνικές που εφαρμόζονται είναι η αιμορροϊδοπλαστική με LASER και η απολίνωση με χρήση υπερήχων HAL – TRILOGY.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αφαιρούνται τα φυσιολογικά «μαξιλαράκια» της περιοχής.

Οι νέες μέθοδοι προφυλλάσουν τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, είναι αναίμακτες και ανώδυνες, πραγματοποιούνται σε βάση ημερήσιας νοσηλείας, δεν απαιτούν κατα κανόνα γενική αναισθησία και η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση.

 

 

 

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu