ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Άρθρα στον τύπο

Κύστη Κόκκυγος - Άρθρο στο Iatropedia.gr

Σε άρθρο στο Iatropedia.gr ο χειρουργός κος Όθωνας Μιχαήλ γράφει για την κύστη κόκκυγος

 

 

Ως κύστη κόκκυγα ορίζεται μια οξεία ή χρόνια φλεγμονή του υποδόριου ιστού της μεσογλουτιαίας χώρας ισοϋψώς προς την οπίσθια επιφάνεια της ιερο-κοκκυγικής συμβολής.

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν


Πρόκειται για επίκτητη παθολογική κατάσταση οφειλόμενη είτε σε αντίδραση τύπου ξένου σώματος σε τρίχες που εμφυτεύονται στη συγκεκριμένη ανατομική θέση είτε σε φλεγμονή του θυλάκου της τρίχας με επέκταση στο παρακείμενο υποδόριο λίπος. Υπέρ της επίκτητης θεωρίας συνηγορούν οι παρατηρήσεις ότι η νόσος συμβαίνει και σε άλλες περιοχές όπως δάκτυλα, περίνεο και κολοβώματα ακρωτηριασμών και αφορά κυρίως δασύτριχους άρρενες κάτω των 40 ετών.

Επιδημιολογικά στοιχεία


Η νόσος αφορά κυρίως άνδρες (αναλογία άρρενες:θήλεις, 3:1) και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της στις ηλικίες 16 – 20 ετών, ενώ η επίπτωσής της μειώνεται κατακόρυφα μετά το 25ο έτος της ηλικίας.

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα


Η κύστη παραμένει κατά κανόνα ασυμπτωματική, μέχρι τη στιγμή που θα φλεγμανθεί. Κατά την οξεία μορφή της νόσου ο ασθενής παραπονείται για άλγος και ψηλαφητή επώδυνη διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα. Ανάλογα με την ένταση του άλγους μπορεί να αδυνατεί να καθήσει ή ακόμη και να βαδίσει. Μπορεί να συνυπάρχουν πυρετός και γενικά συμπτώματα κακουχίας. Στη χρόνια μορφή της νόσου ο ασθενής αναφέρει τουλάχιστον ένα επεισόδιο δημιουργίας αποστήματος κατά το παρελθόν το οποίο παροχετεύθηκε είτε αυτόματα είτε χειρουργικά. Έκτοτε μπορεί να παρέμειναν μόνο ένα αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή της κατώτερης ΣΣ ή περίοδοι βύθιου άλγους στην ιερο-κοκκυκική περιοχή, εναλλασόμμενες με περιόδους αναλγησίας οι οποίες ταυτίζονται με παροξυσμούς ορώδους ή ορο-αιματηρής έκκρισης.

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις


Στην οξεία φάση διαπιστώνεται ένα επώδυνο απόστημα με τα τυπικά τοπικά στοιχεία της φλεγμονής: ερυθρότητα, οίδημα και άλγος κατά την πίεση σε μια περιγεγραμμένη περιοχή όπισθεν το πρωκτού. Μπορεί να συνυπάρχει κυτταρίτιδα των παρακείμενων μαλακών μορίων, ενώ η διάνοιξη του αποστήματος παροχετεύει πυώδες περιεχόμενο.

 
Η χρόνια μορφή της νόσου διαγιγνώσκεται από την παρουσία συριγγιωδών στομίων σε μια περιοχή περίπου 5 cm από τον πρωκτό, ακριβώς πάνω από την ιερο-κοκκυγική συμβολή. Τουλάχιστον ένα από τα στόμια αυτά βρίσκεται ακριβώς στη μέση γραμμή (πρωτοπαθές στόμιο). Το δερματικό στόμιο του πρωτοπαθούς συριγγιώδους πόρου υπαλείφεται από καλά διαφοροποιημένο πλακώδες επιθήλιο, ενώ το εν τω βάθει τμήμα του από κοκκιωματώδη ιστό, οδηγεί στην κοιλότητα της κύστης και ο συριγγιώδης πόρος περιέχει τρίχες στο 50% των ασθενών. Σε άλλοτε άλλη απόσταση από τη μέση γραμμή μπορούν να παρατηρηθούν άλλα συριγγιώδη στόμια (δευτεροπαθή στόμια), ο πόρος των οποίων υπαλείφεται από κοκκιωματώδη ιστό. Τα δευτεροπαθή στόμια βρίσκονται σε απόσταση 2 – 5 cm από τη μέση γραμμή και συχνότερα προς τα αριστερά, αν και έχουν περιγραφεί συριγγιώδεις πόροι μέχρι την οσφυική μοίρα της ΣΣ ή τον πρόσθιο περινεϊκό χώρο.

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Πόνος στην περιοχή του κόκκυγα, απόστημα, δυσοσμία

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η θεραπεία είναι χειρουργική, με παροχέτευση ή ολική εκτομή

Πώς να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

Καλή υγιεινή της περιοχής μπορεί να προφυλάξει απο τη δημιουργία κύστης. Η πρόγνωση μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση είναι καλή.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο site: Iatropedia.gr

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu