ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Κύστη Κόκκυγος

Υποτροπή κύστης κόκκυγος: Επιλογές αντιμετώπισης

Οι υποτροπές της κύστης κόκκυγα μετά απο ανεπιτυχή χειρουργική ή συντηρητική αντιμετώπιση καθώς και οι χρόνιες κύστεις με  συρίγγια χρήζουν οριστικής χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

 

Λόγω του ουλώδους ιστού που έχει δημιουργηθεί καθώς και λόγω της χρονιότητας - με φλεγμονή ή χωρίς - οι μέθοδοι με LASER καθώς και η ενδοσκοπική αντιμετώπιση έχουν πολλές πιθανότητες να μην μπορούν να εφαρμοστούν.

Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται η κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση με τη χρήση βέβαια ειδικών εξελιγμένων εργαλείων όπως το LASER διοξειδίου και το RF.

Οι κύριες χειρουργικές μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι: η ανοικτή, η κλειστή, η ημίκλειστη και σε ειδικές περιπτώσεις με ιδιαίτερα μεγάλες βλάβες μπορεί να είναι απαραίτητη η εφαρμογή της πλαστικής με δημιουργία κρημνού.

Στην ανοικτή μέθοδο, όπως έχει προαναφερθεί, η κύστη όσο και τα συρίγγια αφαιρούνται και η περιοχή επουλώνεται κατά δεύτερο σκοπό και ενδεχομένως με τη βοήθεια ειδικών αλγηνικών κορδονιών και επιθεμάτων.  Η χρήση RF ή laser αντί για το κλασικό νυστέρι βοηθάει στην ταχύτερη επούλωση και κυρίως στον μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο. Τα ποσοστά επανεμφάνισης της κύστης κυμαίνονται περίπου σε 1-3%.

Η ημίκλειστη μέθοδος αποτελεί συνδυασμό της ανοικτής με την κλειστή τεχνική, πετυχαίνοντας ταχύτερη επούλωση (περίπου 21 ημέρες μέχρι και 45 ημέρες).

Η κλειστή μέθοδος σε υποτροπές της κύστης κόκκυγα με συνοδά συρίγγια γενικώς αποφεύγεται διότι τα ποσοστά υποτροπής είναι υψηλά (φτάνουν το 10-30%) εξαιτίας της συχνής επιμόλυνσης λόγω των παραγώμενων υγρών απο το χάσμα της κύστης καθώς και απο την χρονιότητα της ύδη υπάρχουσας φλεγμονής που υπάρχει.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu