ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Κύστη Κόκκυγος

Κύστη κόκκυγα: Ανοιχτή ή κλειστή μέθοδος;

Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά αφορά τη μέθοδο αποκατάστασης της κύστης του κόκκυγα ή αλλιώς τριχοφωλεακού συριγγίου.

 

Μέχρι και την εισαγωγή των αναίμακτων και ανώδυνων τεχνικών οι επεμβάσεις διενεργούνταν ανοικτά η κλειστά. Ακόμα και σήμερα η μέθοδος αυτη είναι ευρέως διαδεδομένη και η πελιονότητα των χειρουργών την εφαρμόζει

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν επιθυμούν απλώς να απαλλαγούν απο το πρόβλημα που ταλαιπωρεί την καθημερινότητά τους, αλλά να έχουν και μια καλή μετεγχειρητική περίοδο χωρίς αλλαγές, γάζες κτλ.


Αυτό φυσικά είναι και το μέλημα του χειρουργού αλλά σε αυτό το κομμάτι ο χειρουργός οφείλει να ακολουθήσει κάποιους βασικούς κανόνες στην επιλογή αποκατάστασης.

Φυσικά με τη χρήση όλων των νέων τεχνικών, Laser, RF κτλ, η χειρουργική της κύστης κόκκυγα έχει βελτιωθεί σημαντικά και μάλιστα έχει σχεδόν εκμηδενίσει τα ποσοτά υποτροπής.

Η κλειστή μέθοδος στην χειρουργική της κύστης κόκκυγα, με όποια μέθοδο και αν επιλέξει ο χειρουργός, δύναται να πραγματοποιείται σε περιπτώσεις οπου δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας ενδεχόμενης υποτροπής της πάθησης.

Οι παράγοντες που αποτρέπουν την κλειστή μέθοδο είναι:

    -Ιστορικό προσφάτου φλεγμονής και διάνοιξης
    -Παρουσία πολλαπλών συριγγίων που πυορροούν (βγάζουν πύον)
    -Σε υποτροπιάζουσα κλειστή μέθοδο
    -Αν  η κύστη κόκκυγος με τα συρίγγια επεκτείνεται πρός τον πρωκτικό δακτύλιο.

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν αυξημένα ποσοστά τοπικής φλεγμονής με συνέπεια την "αυτόματη" μετατροπή της κλειστής μεθόδου σε ανοιχτή, κατα την διάρκεια της αποθεραπείας και μάλιστα σε πολύ άμεσο χρονικό διάστημα.

Στο ενδεχόμενη ανοιχτής μεθόδου ή μετατροπής σε ανοιχτή, ο ασθενής θα κληθεί να πραγματοποιεί μόνος του την περιποίηση του τραύματος στο σπίτι.

Η διαδικασία της περιποίησης του τραύματος δεν είναι επώδυνη, δεν παύει όμως να είναι μια διαδικασία επιβαρυντική για την καθημερινότητα του ασθενούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση ειδικών υλικών (κορδόνια, επιθέματα), κάνουν αυτή τη διαδικασία λιγότερο επιβαρυντική για τον ασθενή με άριστα αποτελέσματα, ανώδυνα και με πλήρη επιστροφή στην καθημερινότητα απο την επόμενη κιόλας ημέρα.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu