ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Άρθρα στον τύπο

Περιεδρικό συρίγγιο και ενδοσκοπική θεραπεία

Περιεδρικό συρίγγιο και ενδοσκοπική θεραπεία - CIAO Magazine

Σε άρθρο στο περιοδικό CIAO και στο  I-Ciao.gr  ο χειρουργός κος Όθωνας Μιχαήλ γράφει για την ανώδυνη ενδοσκοπική θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου.

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι η μη φυσιολογική επικοινωνία του περιπρωκτικού δέρματος με τον πρωκτικό σωλήνα ή το ορθό διαμέσου ενός πόρου ο οποίος αποτελείται από ινώδη ιστό και εσωτερικά καλύπτεται από κοκκιωματώδη ιστό. Ο Γενικός Χειρουργός Όθωνας Μιχαήλ, μας ενημερώνει για την ενδοσκοπική θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου

Συνήθως στα περιεδρικά συρίγγια διακρίνουμε: τον συριγγώδη πόρο, ένα ή περισσότερα έξω στόμια, ένα έσω στόμιο στην οδοντωτή γραμμή.
Αν το στόμιο είναι κλειστό ή απουσιάζει, το περιεδρικό συρίγγιο λέγεται τυφλό.
Τα περιεδρικά συρίγγια είναι συχνό αποτέλεσμα της αυτόματης η χειρουργικής διάνοιξης ενός περιεδρικού αποστήματος. Η διάγνωση γίνεται φυσικά από την σωστή και λεπτομερή λήψη του ιστορικού, καθώς και από επιμελή κλινική εξέταση.
Από το ιστορικό του ασθενούς αναφέρεται περιεδρικό απόστημα το οποίο παροχετεύτηκε αυτόματα ή διανοίχτηκε χειρουργικά και το οποίο έχει υποτροπιάσει.
Η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι αποκλειστικά χειρουργική. Ο χειρουργός που θα αντιμετωπίσει πρώτος ένα συρίγγιο έχει την καλύτερη ευκαιρία για να αναγνωρίσει τον πόρο, να βρει το έσω στόμιο και να επιτύχει την επούλωσή του.
H νέα επαναστατική μέθοδος θεραπείας των περιεδρικών συριγγίων είναι η μέθοδος της Ενδοσκοπικής θεραπείας (VAAFT). Ακόμη και εάν το ύψος του συρριγγώδους πόρου περιλαμβάνει σημαντικό τμήμα από τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, η επέμβαση γίνεται πιο εύκολα και σχεδόν αναίμακτα. Η νέα μέθοδος αναίμακτης χειρουργικής, μειώνει τις όποιες παρενέργειες, τον πόνο και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει το συντομότερο στα καθήκοντά του.

Ο τρόπος αντιμετώπισης καθώς και τα οφέλη της ενδοσκοπικής τεχνικής είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της εφαρμογής EPSIT στην κύστη κόκκυγα.
Οι βασικές αρχές της Ενδοσκοπικής τεχνικής VAAFT είναι:
1. Η ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου.
2. Ο εντοπισμός της πορείας του συριγγώδους πόρου και η πλήρης εκτομή του ή η καταστροφή του επιθηλίου του, σε όλο το μήκος του.
3. προστασία του σφιγκτηριακού μηχανισμού για την αποφυγή ακράτειας Η νέα μέθοδος ενδοσκοπικής αντιμετώπισης των περιεδρικών συριγγίων VAAFT συγκεντρώνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Είναι Αναίμακτη
Είναι Ανώδυνη
Μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία
Δεν χρειάζεται νοσηλεία
Πραγματοποιείται σα βάση χειρουργικής μιας ημέρας χωρίς διανυκτεύρευση
Προσφέρει άμεση επιστροφή στην εργασία
Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής
Δεν απαιτείται σημαντική και μακροχρόνια μετεγχειρητική φροντίδα
Ελαχιστοποιείται στο μικρότερο δυνατό βαθμό η πιθανότητα ακράτειας
Αρχικά πραγματοποιείται η χαρτογράφηση της βλάβης διαμέσου του συριγγώδους πόρου και της απεικόνησης στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας με τη χρήση της ειδικής κάμερας – fistuloscope. Οτιδήποτε εντός του συριγγίου απομακρύνεται εύκολα με ειδική λαβίδα 2mm.
Αφού έχει καθοριστεί και καθαριστεί η βλάβη, ακολουθεί η χειρουργική φάση. Με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων RF ή Laser πραγματοποιείται η καταστροφή του συριγγώδους πόρου και των διακλαδώσεών του.
Στο τέλος διενεργείται το πιο σημαντικό μέρος της επέμβασης που είναι η σύγκλειση – συρραφή του έσω στομίου του συριγγίου., το οποίο είναι και αυτό που προκαλεί τις υποτροπές
Συμπερασματικά με τη νέα ενδοσκοπική μέθοδο και τον συνδυασμό με χρήση ραδιοσυχνοτήτων RF ή Laser αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλων χειρουργικών τραυμάτων, ανευρίσκονται όλοι οι κρυφοί πόροι που ευθύνονται σε κάποιο βαθμό για υποτροπές, ανευρίσκεται και συρράπτεται το έσω στόμιο του συριγγίου αποτρέποντας την πιθανότητα υποτροπής κατά 85%, υπάρχει ταχύτατη ανάρρωση, άμεση επάνοδος στην καθημερινότητα, δεν χρειάζονται αλλαγές και ειδική περιποίηση του τραύματος και το βασικότερο πλεονέκτημα είναι η προστασία του σφιγκτηριακού μηχανισμού.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ciao και μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια στο i-Ciao.gr

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu