Οι επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν μετά την αφαίρεση του σπλήνα είναι :
1. Αιμορραγία. Εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα μετά την αφαίρεση παθολογικού σπλήνα ή επί υπερσπληνισμού (1,5-3%) . Αποδίδεται στην αποκόλληση των συμφύσεων του σπλήνα με το οπίσθιο περιτόναιο ή τα παρακείμενα όργανα, ή στη μη αποκατάσταση του αριθμού των αιμοπεταλίων αμέσως μετά την εγχείρηση. Αντιμετωπίζεται με μεταγγίσεις αίματος, χορήγηση παραγόντων της πήξεως ή αιμοπεταλίων και σε επιμένουσα αιμορραγία με επανεγχείρηση, για την ανεύρεση και καταστολή συγκεκριμένης αιμορραγικής εστίας .
2. Συλλογή υγρού στο αριστερό ημιθωράκιο. Είναι συχνή επιπλοκή και οφείλεται στην διακοπή της λεμφαγγειακής επικοινωνίας μεταξύ του αριστερού υποδιαφραγματικού χώρου και της υπεζωκοτικής κοιλότητας. Συνήθως το υγρό (διίδρωμα) απορροφάται ή, αν η ποσότητα.είναι μεγάλη, αφαιρείται με παρακέντηση του ημιθωρακίου.
3. Ατελεκτασία του αριστερού κάτω πνευμονικού λοβού. Είναι αποτέλεσμα του μετεγχειρητικού πόνου και της υπεζωκοτικής συλλογής υγρού.
4. Παγκρεατίτιδα. Είναι συνήθως ήπια οιδηματώδης οξεία παγκρεατίτιδα που οφείλεται στις κακώσεις του παγκρέατος (ουρά) κατά τους εγχειρητικούς χειρισμούς .Ενίοτε , μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία παγκρεατικών ψευδοκύστεων ή και εξωτερικών παγκρεατικών συριγγίων.
5. Υποδιαφραγματικό απόστημα. Αναπτύσσεται σε συχνότητα 3-13% και αποδίδεται από πολλούς στην τοποθέτηση παροχέτευσης .
6. Θρομβοκυττάρωση. Αύξηση των αιμοπεταλίων και των λευκοκυττάρων πέραν των φυσιολογικών τιμών παρατηρείται τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την σπληνεκτομή και μπορεί να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μεγάλη αύξηση των θρομβοκυττάρων ενέχει τον κίνδυνο των θρομβωτικών επεισοδίων, αν και οι θρομβώσεις σπανίζουν. Χορηγούνται αντιαιμοπεταλιακοί παράγοντες ή επί μεγάλης αύξησης (2.εκατ/ml ) αντιπηκτική αγωγή .
7. Θρόμβωση της πυλαίας. Η θρόμβωση της σπληνικής φλέβας με επέκταση στην πυλαία φλέβα, ή ακόμα και στην άνω μεσεντέριο φλέβα είναι μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή, η οποία παρουσιάζεται συνήθως σε ασθενείς με μυελοϋπερπλαστικές διαταραχές, ή σε ασθενείς με σήψη συνεπεία ενδοκοιλιακού αποστήματος. Αντιμετωπίζεται με αντιπηκτική αγωγή .
8. Πυρετός μετά σπληνεκτομή. Δεν είναι μικροβιακής αιτιολογίας, διαρκεί 2-3 εβδομάδες και αποδίδεται σε διάφορα αίτια, όπως στην περί την σπληνική περιοχή θρόμβωση των φλεβών, σε ήπια παγκρεατίτιδα, στην κυκλοφορία αντισωμάτων.
9. Σηπτικές επιπλοκές. Ασθενείς που έχουν υποστεί σπληνεκτομή έχουν μειωμένη ανοσολογική ικανότητα και μειωμένη ικανότητα στην εξουδετέρωση των μικροβίων . Αυτό οφείλεται στην μείωση των IgM ανοσοσφαιρινών και της C3 πρωτείνης του συμπληρώματος , στην πτώση του αριθμού των Τ-λεμφοκυττάρων και την μείωση της φαγοκυτταρικής λειτουργίας των ουδετερόφιλων .
Οι λοιμώξεις που μπορεί να εμφανισθούν είναι η πνευμονία, η διαπύηση του τραύματος, το υποδιαφραγματικό απόστημα, η μηνιγγίτιδα κ.α. Τα υπεύθυνα μικρόβια είναι ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, το κολοβακτηρίδιο, ο αιμόφιλος της ινφλουέντσας, διάφοροι ιοί κ.α.
Η εξέλιξη των λοιμώξεων αυτών μπορεί να οδηγήσει στην κεραυνοβόλο μετά σπληνεκτομή σηψαιμία , η οποία είναι συχνότερη στα παιδιά , έχει μεγάλη θνητότητα και ευνοείται από την υποκείμενη νόσο . Εκδηλώνεται σε χρόνο ανεξάρτητο από τον χρόνο διενέργειας της σπληνεκτομής, με υψηλό πυρετό, ναυτία, εμέτους, διανοητική σύγχυση, οξέωση, υπογλυκαιμία, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη και κώμα.
Επειδή τα θεραπευτικά αποτελέσματα της λοίμωξης είναι πτωχά, συνιστάται προληπτικά η μετεγχειρητική χορήγηση αντιβιοτικών (πενικιλίνη per os ) για 2-3 χρόνια και ο εμβολιασμός με πολυδύναμο αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο ένα μήνα προ της σπληνεκτομής ή αμέσως μετεγχειρητικά και με αποτελεσματικότητα 85% σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 15 ετών. Ιδιαίτερη προληπτική φροντίδα απαιτούν οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς
10. Κακοήθειες. Πειραματικά έχει παρατηρηθεί η ανάπτυξη κακοήθους μελανώματος σε σπληνεκτομηθέντες ποντικούς και μεγαλύτερη μεταστατική ικανότητα των κακοηθών νεοπλασμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr