ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ανώτερο Πεπτικό

Απόστημα του σπλήνα

Τα σπληνικά αποστήματα είναι σπάνια και έχουν δύο χαρακτηριστικά . α) διαγιγνώσκονται καθυστερημένα και β) έχουν σχετικά μεγάλη θνητότητα ( 10 %).

Αυτά τα χαρακτηριστικά αποδίδονται στην αιτιολογική τους σχέση με μία άλλη παθολογική κατάσταση του οργανισμού , η οποία, αφ ενός μεν επικαλύπτει την συμπτωματολογία των αποστημάτων , αφ ετέρου συμβάλλει στην αυξημένη θνητότητα .

Μπορεί να αναπτυχθούν σε οξείες ειδικές φλεγμονώδεις παθήσεις  του οργανισμού ( τύφος , φυματίωση , ελονοσία , σύφιλις , δυσεντερία ) , σε σηπτικές καταστάσεις , ιδιαίτερα σε μικροβιακή ελκωτική ενδοκαρδίτιδα , σε  στρεπτοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις ( δοθιήνωση , άνθρακας ) και στην επιμόλυνση των κυστικών παθήσεων του οργάνου (εχινόκοκκος , αιματώματα , έμφρακτο ) . Η ανοσολογική έκπτωση του οργανισμού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αποστημάτων .

Διακρίνονται σε μονήρη ( συχνότερα ) ή πολλαπλά και εκδηλώνονται  με πυρετό , άλγος στο αριστερό υποχόνδριο και συχνότερα με σπληνομεγαλία  .

Η  διάγνωση τίθεται με τον εργαστηριακό έλεγχο . Στην γενική αίματος ανευρίσκεται λευκοκυττάρωση με πολυμορφοπυρηνικό τύπο , η  καλλιέργεια αίματος ειναι θετική σε ποσοστό έως και 70%. Στον ακτινολογικό έλεγχο του αριστερού υποχονδρίου ειναι δυνατόν να εμφανιστεί υδραερικό επίπεδο , υγρό στο αριστερό ημιθωράκιο και υποκινητικότητα  του σύστοιχου ημιδιαφράγματος . Το υπερηχογράφημα , η αξονική τομογραφία και το σπινθηρογράφημα  , συμβάλουν ουσιαστικά στην διάγνωση .

Η ρήξη του σπληνικού αποστήματος στην περιτοναϊκή κοιλότητα εκδηλώνεται με συμπτωματολογία περιτονίτιδας , ενώ σαν επιπλοκή αναφέρεται  και η αιμορραγία , όταν το ραγέν απόστημα έχει διαβρώσει τα σπληνικά αγγεία.


 Η σπληνεκτομη αποτελεί την θεραπεία εκλογής . Στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντενδείξεις για την υποβολή του αρρώστου σε χειρουργική επέμβαση , η διαδερμική παρακέντηση και παροχέτευση του αποστήματος , με την βοήθεια του υπερηχογράφου ή του αξονικού τομογράφου , αποτελεί  την εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο .

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu