ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ανώτερο Πεπτικό

Νεοπλάσματα του σπλήνα

Τα πρωτοπαθή νεοπλάσματα του σπλήνα δεν είναι συχνά. 

 

Προέρχονται από τα κυτταρικά στοιχεία του σπλήνα , τα οποία ανήκουν στο αγγειακό και λεμφικό σύστημα και τα οποία ουσιαστικά συνθέτουν  την ιστολογική τους δομή. 

Διακρίνονται σε καλοήθη και κακοήθη.

 Στα καλοήθη ανήκουν τα αιμαγγειώματα , τα λεμφαγγειώματα και τα αμαρτώματα  , ενώ στα κακοήθη εντάσσονται τα λεμφώματα και τα σαρκώματα . Από τα τελευταία , το αγγειοσάρκωμα ανευρίσκεται εξαιρετικά σπάνια σαν μεμονωμένος όγκος στον σπλήνα , ενώ συχνότερα συνδυάζεται με την ύπαρξη αγγειοσαρκώματος στο ήπαρ .

Οι μεταστατικοί κακοήθεις όγκοι του σπλήνα  είναι εξαιρετικά σπάνιοι και έχουν περιγραφεί μεμονωμένες περιπτώσεις από κακοήθειες των πνευμόνων , των μαστών , των ωοθηκών ,  το μελάνωμα και διηθήσεις κατ’ επέκταση , από τα γειτονικά όργανα .

Ο πόνος είναι βασικό κλινικό σύμπτωμα των νεοπλασιών του σπλήνα και οφείλεται στην σπληνομεγαλία . Συνηθέστερα όμως διαδράμουν ασυμπτωματικά . Ενίοτε εκδηλώνουν συμπτώματα από την πίεση των γειτονικών οργάνων ή σημεία υπερσπληνισμού . Η εμφάνιση πυρετού οδηγεί στην σκέψη της κεντρικής νέκρωσης και τήξης , ενώ η κλινική συμπτωματολογία της οξείας χειρουργικής κοιλίας οφείλεται στην σπάνια εξέλιξη της ρήξης στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Εκτός των κλινικών και αντικειμενικών σημείων , το υπερηχογράφημα , η αξονική τομογραφία , η αγγειογραφία και το σπινθηρογράφημα , οδηγούν στην διάγνωση , η οποία επιβεβαιώνεται με την σπληνεκτομή και η οποία , εκτός της διαγνωστικής , έχει και θεραπευτική ένδειξη .

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu