Παθήσεις Οισοφάγου-Στομάχου

Καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις οισοφάγου και στομάχου

Previous Next

Ανθεκτικά & Υποτροπιάζοντα έλκη

Ανθεκτικά έλκη, oνομάζονται τα έλκη που δεν επουλώνονται εντός 8 εβδομάδων από την έναρξη της αντιελκωτικής αγωγής.

 

Για την ανθεκτικότητα αυτή έχουν ενοχοποιηθεί: η παρουσία υποτύπου του Η. Pylori ανθεκτικού στα χορηγούμενα αντιβιοτικά σκευάσματα, η συνέχιση της χρήσης NSAID, η παρουσία μεγάλων έλκων, η χρήση καπνού, η έντονη φλεγμονή, η κακή αιμάτωση του βλεννογόνου, αλλά και η υπερέκκριση υδροχλωρικού οξέως στα πλαίσια γαστρινώματος.

Τα ανθεκτικά έλκη αντιμετωπίζονται με δεύτερης γραμμής θεραπεία εκρίζωσης, με εξατομικευμένη αλλά αυξημένη δόση PPIs και υποχρεωτική διακοπή των NSAID.

Χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται σπάνια και ουδέποτε πριν εξαντληθούν οι παραπάνω φαρμακευτικοί χειρισμοί και αποκλειστούν πιθανά υποκείμενα αίτια.

Υποτροπιάζοντα έλκη. Στόχος της διαδικασίας επούλωσης ενός έλκους αποτελεί η αποκατάσταση μιας φυσιολογικής επιθηλιακής αρχιτεκτονικής στην περιοχή της ελκωτικής βλάβης.

Εκσημασμένη φλεγμονή, ατροφία ή απουσία λαχνών, απουσία επιθηλιακών δομών, παρουσία γαστρικής μεταπλασίας στον δωδεκαδακτυλικό βλεννογόνο, παραμόρφωση του βολβού του δωδεκαδακτύλου κυρίως λόγω εκσημασμένης ίνωσης, ατελής επούλωση της ελκωτικής βλάβης όπως υποδηλώνει η μερική επιθηλιοποίηση και η παρουσία υπεραιμικής και εύθρυπτης ουλής, σχηματισμός ερυθρής αντί λευκωπής ουλής, εμμένουσα παρουσία H. pylori, συνεχιζόμενη χρήση NSAID, παρουσία επιπλοκών του έλκους (πχ. αιμορραγία ή διάτρηση) ή ανθεκτικών και υποτροπιαζόντων ελκών όπως αποκαλύπτει το ατομικό αναμνηστικό του ασθενούς, καθώς επίσης και συνεχιζόμενη χρήση καπνού μετά την εκρίζωση του H. pylori, αποτελούν αποδεδειγμένους προδιαθετικούς παράγοντες υποτροπής τόσο του δωδεκαδακτυλικού όσο και του γαστρικού έλκους.

Στις περιπτώσεις αυτές, αρχικά εξαντλείται κάθε προσπάθεια εκρίζωσης τουH. pylori, ενώ η χρήση NSAID διακόπτεται. Επιβάλλονται επανειλημμένες ενδοσκοπήσεις και λήψη βιοψιών για αποκλεισμό υποκείμενης κακοήθειας. Για το μακροχρόνιο έλεγχο των συμπτωμάτων και την επούλωση των ενδοσκοπικών βλαβών, συνιστάται ο διπλασιασμός της δόσης των PPIs.

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu