Παθήσεις Οισοφάγου-Στομάχου

Καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις οισοφάγου και στομάχου

Previous Next

Γαστρίτιδες & Γαστροπάθειες

Τα φλεγμονώδη νοσήματα του στομάχου περιγράφονται είτε ως «γαστρίτιδες» είτε ως «γαστροπάθειες».

Οι γαστρίτιδες αναπτύσσονται συνεπεία λοιμώδους ή αυτοάνοσης αιτιολογίας, αποτελούν μια κατ’ εξοχήν φλεγμονώδη διαδικασία, ενδοσκοπικά χαρακτηρίζονται από βλεννογονικές βλάβες (ερυθρότητα, διαβρώσεις, εξελκώσεις επιπέδωση ή υπερπλασία των πτυχών πτυχών, ορατό αγγείο), ενώ τα ιστολογικά χαρακτηριστικά της φλεγμονής (καταστροφή των επιθηλιακών κυττάρων και αναγέννηση) μπορεί και να απουσιάζουν. Άρα η διάγνωση τίθεται κατ’ αρχάς ενδοσκοπικά ή ακτινολογικά.

 

Οι γαστροπάθειες είναι αποτέλεσμα εξωγενών ή ενδογενών βλαπτικών παραγόντων (πχ. παλινδρόμηση χολής, αλκοόλ, ασπιρίνη, NSAID, ισχαιμία), στις οποίες ενώ ιστολογικά διαπιστώνεται καταστροφή των επιθηλιακών κυττάρων και αναγέννηση, τα ενδοσκοπικά ευρήματα φλεγμονής ή βλεννογονικών βλαβών είναι ελάχιστα ή απουσιάζουν. Άρα η διάγνωση τίθεται κατ’ αρχάς ιστολογικά.

Παγκόσμια αποδεκτό σύστημα ταξινόμησης των γαστρίτιδων/γαστροπαθειών δεν υπάρχει. Κάποιοι μελετητές τις ταξινομούν με βάση τα ενδοσκοπικά ευρήματα και άλλοι με βάση τα ιστολογικά χαρακτηριστικά, ενώ πολλές φορές δεν είναι δυνατή η αντιστοίχιση αυτών των δύο ώστε να εξαχθούν ασφαλή και συγκρίσιμα συμπεράσματα.

Γενικά, ως οξείες χαρακτηρίζονται οι γαστρίτιδες στις οποίες υπάρχει εκτεταμμένη διήθηση από πολυμορφοπύρηνα, ενώ ως χρόνιες εκείνες στις οποίες διαπιστώνεται διήθηση από λεμφοκύτταρα, πλασματοκύτταρα και μακροφάγα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες, ασφαλής διάγνωση τίθεται μόνο με λήψη πολλαπλών βιοψιών, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται ως εξής: (i) από κάθε ορατή ενδοσκοπική βλάβη, (ii) από τον ενδοσκοπικά υγιή, παρακείμενο της βλάβης βλεννογόνο και (iii) από το θόλο (αυτοάνοση μεταπλαστική ατροφική γαστρίτιδα), το όριο σώματος-άντρου (περιβαλλοντική μεταπλαστική ατροφική γαστρίτιδα), το άντρο (γαστρίτιδα οφειλόμενη σε H. pylori) και το δωδεκαδάκτυλο (κοκκιωματώδης γαστρίτιδα , γαστρίτιδα σε έδαφος ν. Crohn).

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu