Παθήσεις Οισοφάγου-Στομάχου

Καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις οισοφάγου και στομάχου

Previous Next

Πρώϊμο γαστρικό καρκίνωμα

Το καρκίνωμα του στομάχου αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία (90%) των κακοήθων γαστρικών νεοπλασμάτων. Τα λεμφώματα, καρκινοειδή και οι στρωματικοί όγκοι (GIST) ακολουθούν με πολύ χαμηλά ποσοστά στη διάγνωση των καρκίνων με 4%, 3%, και 2%, αντίστοιχα.

Είναι εννέα φορές συχνότερος στην Ιαπωνία-Ν. Κορέα απ’ό,τι είναι στην Δυτ. Ερώπη. Τα περισσότερα γαστρικά καρκινώματα είναι σποραδικά. 1% των γαστρικών καρκινωμάτων είναι κληρονομικά.

 

Ιστολογικά διακρίνονται τρείς τύποι γαστρικού καρκινώματος κατά Lauren: 1.ο εντερικός τύπος, 2. ο διάχυτος τύπος και 3.ο αταξινόμητος ή μικτός.

Ο αταξινόμητος (μικτός τύπος) έχει χαρακτηριστικά εντερικού και διάχυτου τύπου.

Ο εντερικός τύπος γαστρικού καρκινώματος είναι περισσότερο συχνός σε άνδρες μεγάλης ηλικίας και αποτελεί περίπου το 55% του γαστρικού καρκίνου.

Ο διάχυτος τύπος αποτελεί περίπου το 35% του γαστρικού καρκίνου και εμφανίζεται σε άτομα νεότερης ηλικίας, με ίση κατανομή σε άνδρες και γυναίκες. Το εντερικού τύπου καρκίνωμα του στομάχου αναπτύσσεται με μία διαδικασία στην οποία συμμετέχουν διάφοροι παράγοντες και η οποία έχει διάφορα στάδια όπως είναι η χρόνια γαστρίτις, ατροφική γαστρίτις, εντερική μεταπλασία και η δυσπλασία.

Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκινώματος στο άντρο και θόλο του στομάχου θεωρείται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. Pylori).

Ο κυριότερος προγνωστικός παράγωντας στο καρκίνωμα του στομάχου είναι το βάθος διηθήσεως. Βάσει της διηθήσεως του καρκινώματος μέσα στο τοίχωμα του στομάχου, το γαστρικό καρκίνωμα διακρίνεται σε πρώιμο (early) και προχωρημένο (advanced). Ως «πρώιμο» ορίζεται το γαστρικό καρκίνωμα το οποίο αναπτύσσεται στον βλεννογόνο και μπορεί να επεκτείνεται έως και τον υποβλεννογόνιο ανεξάρτητα από την παρουσία ή μη λεμφαδενικών μεταστάσεων. Το πρώιμο γαστρικό καρκίνωμα αποτελεί το 20-50% των γαστρικών καρκινωμάτων. Στην Ιαπωνία όπου γίνεται συστηματικός πληθυσμιακός έλεγχος για καρκίνωμα στομάχου, 50% των περιπτώσεων ανήκουν στην κατηγορία του πρωίμου γαστρικού καρκινώματος. Ο ορισμός δεν περιλαμβάνει το in situ καρκίνωμα.

Μακροσκοπικά διακρίνεται σε 5 τύπους: Τύπου Ι: ο όγκος αναπτύσσεται πολυποειδώς > 2,5 χιλ πάνω από το επίπεδο του βλεννογόνου. Τύπου ΙΙa: ο όγκος είναι ελαφρά επηρμένος (< 2,5 χιλ από το επίπεδο του βλεννογόνου). Στις κατηγορίες I και IIa ανήκει το 28% των πρωίμων γαστρικών καρκινωμάτων και είναι συνήθως εντερικού τύπου. Τύπου IIb: Ο όγκος είναι επίπεδος. Τύπου IIIc: Ο όγκος εμφανίζει ελαφρά διήθηση του τοιχώματος, < 1,2 χιλ. Τύπου ΙΙΙ: Ο όγκος είναι ελκωτικός, βάθους >1,2 χιλ. Τα καρκινώματα τύπου IIc και III είναι, συνήθως, διαχύτου τύπου.

Το μέγεθος του Πρωίμου γαστρικού καρκινώματος είναι συνήθως μικρότερο των 4 εκ. και είναι πολυεστιακό σε περίπου 14% των περιπτώσεων. Υπάρχουν 2 παραλλαγές του πρωίμου γαστρικού καρκινώματος βάσει του μεγέθους του: Το «μικροσκοπικό» (minute) και το επιφανειακά εξαπλούμενο (superficial spreading): Το «μικροσκοπικό» έχει διάμετρο < 0,5 εκ και συνήθως είναι μονοεστιακό, μπορεί όμως να συνυπάρχει με μεγαλύτερες νεοπλασματικές αλλοιώσεις. Σε ποσοστό περίπου 50% τα καρκινώματα αυτά διηθούν τον υποβλεννογόνιο, δεν δίνουν όμως λεμφαδενικές μεταστάσεις. Το επιφανειακά εξαπλούμενο (superficial spreading) πρώιμο γαστρικό καρκίνωμα είναι μεγάλο και καταλαμβάνει επιφάνεια τουλάχιστον 25 εκ2 . Αν και το μέγεθός του μπορει να είναι μεγάλο, παραμένει εντοπισμένο στον βλεννογόνο και υποβλεννογόνιο.

Χειρουργική αντιμετώπιση καρκίνου στομάχου. 4/5 γαστρεκτομή

Περίπου 10-20% των ασθενών με πρώιμο γαστρικό καρκίνωμα θα παρουσιαστούν κατά την διάγνωση με ήδη υπάρχουσες λεμφαδενικές εντοπίσεις. Η παρουσία τους εξαρτάται από το βάθος διηθήσεως και τη διάμετρο του όγκου: Ενδείξεις για την ενδοσκοπική αφαίρεση αυτών των βλαβών με σκοπό την ίαση του ασθενούς είναι : καλή ή μέτρια διαφοροποίηση του καρκινώματος, το βάθος διηθήσεως να είναι < 5mm, να μην υπάρχει λεμφαγγειακή διήθηση και τα εν τω βάθει και πλάγια όρια εκτομής να είναι αρνητικά για νεοπλασματική διήθηση.

Επί πλέον, εάν η βλάβη είναι εξελκωμένη, η διάμετρός της θα πρέπει να είναι < 3 εκ. Το πρώιμο γαστρικό καρκίνωμα, χωρίς θεραπευτική αντιμετώπιση εξελίσσεται προς προχωρημένο γαστρικό καρκίνωμα σε περίπου 63% των ασθενών. Μετά από εκτομή έχει εξαιρετική πρόγνωση με ποσοστό 5ετούς επιβιώσης πάνω από 90%. Οι ασθενείς με λεμφαδενικές μεταστάσεις έχουν 10ετή επιβίωση κατά 10-20% χαμηλότερη σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έχουν λεμφαδενικές μεταστάσεις. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με πρώιμο γαστρικό καρκίνωμα (5-15%) εμφανίζει υποτροπή ή μετάχρονο (γαστρικό) καρκίνωμα. Η συνεργασία χειρουργού και ογκολόγου σε ασθενείς με γαστρικό καρκίνο πρέπει να είναι συνεχής.

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu