Παθήσεις Οισοφάγου-Στομάχου

Καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις οισοφάγου και στομάχου

Previous Next

Νόσος Menetrier

Η ακριβής παθογένεια της νόσου Menetrier παραμένει άγνωστη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα τοιχωματικά κύτταρα του στομάχου παράγουν TGF-α. Ο TGF-α αφ΄ ενός μεν διεγείρει την ανάπτυξη των επιθηλιακών κυττάρων, αλλά ταυτόχρονα καταστέλλει τη γαστρική έκκριση είτε μέσω άμεσης δράσης επί των τοιχωματικών κυττάρων είτε έμμεσα, μέσω απελευθέρωσης σωματοστατίνης.

Μερικές φορές όμως και κάτω από αδιευκρίνιστους ακόμη μοριακούς μηχανισμούς, παρατηρείται υπερπαραγωγή TGF-α, με συνέπεια αυξημένη έκφραση του EGFR, η οποία τελικώς προκαλεί υπερπλασία των βλεννοπαραγωγών κυττάρων του τοιχώματος του στομάχου. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η δυσλειτουργία των Η2-υποδοχέων της ισταμίνης οδηγεί σε υπερπλασία των τοιχωματικών κυττάρων και υπο-αλβουμιναιμία.

 

Κατά σειρά συχνότητας, τα συμπτώματα της νόσου είναι: επιγαστρικό άλγος, ανορεξία, απώλεια βάρους και έμετοι. Σταθερό εργαστηριακό εύρημα αποτελεί η υπο-αλβουμιναιμία, χωρίς όμως λευκωματουρία, δυσαπορρόφηση και λεμφοπενία. Συνεπεία της υπο-αλβουμιναιμίας παρατηρούνται οιδήματα, ασκίτης, πλευριτική και περικαρδιακή συλλογή.

Η ενδοσκοπική και ακτινολογική εικόνα της νόσου είναι χαρακτηριστικές. Διαπιστώνονται συμμετρικές, εξαιρετικά υπερτροφικές και υπερπλαστικές πτυχές του βλεννογόνου που αφορούν κυρίως το θόλο και το σώμα του στομάχου.

Οριστική διάγνωση της νόσου θα τεθεί με βιοψία (ιδανικά απαιτείται λήψη βιοψιών ολικού πάχους με ειδικές τεχνικές), όπου διαπιστώνεται υπερπλασία των βλεννοπαραγωγών κυττάρων του τοιχώματος του στομάχου και ατροφία του αδενικού επιθηλίου.

Η θεραπεία της νόσου Menetrier είναι κατά βάση εμπειρική, καθώς αποδεκτή θεραπεία δεν υπάρχει, ενώ απουσιάζουν και οι προοπτικές μελέτες για σύγκριση των εφαρμοζόμενων θεραπειών. Έχουν χορηγηθεί αντιεκκριτικά φάρμακα (PPIsκαι αναστολείς των Η2-υποδοχέων), σωματοστατίνη και το ανάλογό της η οκρεοτίδη, καθώς επίσης και μονοκλωνικά αντισώματα.

Αν αποφασισθεί χειρουργική επέμβαση, αυτή θα πρέπει να είναι του τύπου της ολικής γαστρεκτομής.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu