Παθήσεις Οισοφάγου-Στομάχου

Καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις οισοφάγου και στομάχου

Previous Next

Περιβαλλοντική μεταπλαστική ατροφική γαστρίτιδα (ΠΜΑΓ)

Η Περιβαλλοντική μεταπλαστική ατροφική γαστρίτιδα (ΠΜΑΓ) προκαλείται απο εξωγενείς παράγοντες (πχ. H. pylori, δίαιτα) που ασκούν τοξική επίδραση στο γαστρικό βλεννογόνο, η οποία αφορά κατά κανόνα το άντρο και σπανιότερα το σώμα του στομάχου και λαμβάνει την ενδοσκοπική εικόνα πολυεστιακής προσβολής.

 

Η συγκέντρωση του πεψινογόνου στο πλάσμα αποτελεί σήμερα την πιο ακριβή μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης της νόσου στο γενικό πληθυσμό, στα πλαίσια προσυμπτωματικού ελέγχου. Αντιθέτως, η απλή παρουσία μεταπλασίας σε γαστρικές βιοψίες προερχόμενες από το άντρο δεν θεωρείται αρκετή για να θέσει με ασφάλεια η διάγνωση της νόσου, εφ΄όσον τουλάχιστον 20% του διαθέσιμου βλεννογονικού ιστού δεν έχει αντικατασταθεί από μεταπλαστικό επιθήλιο.

Κατευθυντήριες οδηγίες για τη μακροχρόνια παρακολούθηση ασθενών με μεταπλαστική ατροφική γαστρίτιδα και ενδοσκοπικός έλεγχος του γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη ανίχνευση της μεταπλαστικής ατροφικής γαστρίτιδας δεν έχει εφαρμοσθεί σε καμμία χώρα, γι’ αυτό και δεν συνιστάται.

Σε ενδοσκοπικό έλεγχο θα πρέπει να υποβάλλονται όμως είτε άτομα του γενικού πληθυσμού υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου στομάχου είτε πάσχοντες από κακοήθη αναιμία. Κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπισης κάθε ορατή βλάβη θα πρέπει να αφαιρείται ή να υποβάλλεται σε πολλαπλές βιοψίες. Ταυτόχρονα πολλαπλές τυφλές βιοψίες (τουλάχιστον 5) θα πρέπει να λαμβάνονται απ΄όλα τα τμήματα του στομάχου, ανεξαρτήτως από την παρουσία ή όχι ενδοσκοπικών αλλοιώσεων.

Εαν αποκαλυφθεί κακρκινοειδές, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως. Εαν αποκαλυφθεί υψηλόβαθμη δυσπλασία, θα πρέπει να συστηθεί γαστρεκτομή. Εαν δεν είναι δυνατή η αφαίρεση όλων των πολυποειδών βλαβών ή εαν αποκαλυφθεί χαμηλόβαθμη δυσπλασία, συνιστώνται ενδοσκοπήσεις και βιοψίες ανά 6μηνο. Για όλους τους υπόλοιπους ασθενείς, συνιστάται ενδοσκόπηση ανά 5ετία.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu