ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Άρθρα στον τύπο

Ενδοσκοπική θεραπεία περιεδρικού συριγγίου

Εντυπωσιακά αποτελέσματα με την ενδοσκοπική θεραπεία περιεδρικού συριγγίου - Άρθρο στο Mydoctors.gr

Σε άρθρο στο Mydoctors.gr  ο χειρουργός κος Όθωνας Μιχαήλ γράφει για την Ενδσκοπική Θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της μεθόδου

Η αντιμετώπιση του περιεδρικού συριγγίου αποτελεί ακόμη και σήμερα πρόκληση για τον σύγχρονο χειρουργό.

Η αποτυχία πολλών μεθόδων και η επανεμφάνιση – υποτροπή του συριγγίου μετά απο κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση αποτέλεσε το ερέθισμα για την ανάπτυξη νέων ανώδυνον, αναίμακτων και ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι η μη φυσιολογική επικοινωνία του περιπρωκτικού δέρματος με τον πρωκτικό σωλήνα ή το ορθό διαμέσου ενός πόρου ο οποίος αποτελείται από ινώδη ιστό και εσωτερικά καλύπτεται από κοκκιωματώδη ιστό.

Συνήθως στα περιεδρικά συρίγγια διακρίνουμε :
τον συριγγώδη πόρο
ένα ή περισσότερα έξω στόμια στην περιοχή των γλουτών
ένα έσω στόμιο εντός του πρωκτού και κοντά στην οδοντωτή γραμμή.

Αν το στόμιο είναι κλειστό ή απουσιάζει, το περιεδρικό συρίγγιο λέγεται τυφλό.
Τα περιεδρικά συρίγγια είναι συχνό αποτέλεσμα της αυτόματης η χειρουργικής διάνοιξης ενός περιεδρικού αποστήματος.

Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα ότι περίπου 80% των ασθενών με περιεδρικό συρίγγιο, αναφέρουν χειρουργική ή αυόματη διάνοιξη και παροχέτευση περιεδρικού αποστήματος.

Τα βασικά αίτια που οδηγούν στην δημιουργία περιεδρικού συριγγίου και πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπ’όψιν είναι μεταξύ άλλων η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η φυματίωση, ο καρκίνος του ορθού, επεμβάσεις ή τραυματισμός της ορθοπρωκτικής περιοχής.

Δεν πρέπει φυσικά να εξαιρούμε τις παθήσεις που προκαλούν ανοσοκαταστολή, το AIDS και σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα την έντονη τριχοφυία της περιοχής των γλουτών και την επακόλουθη ιδραδενίτιδα και τριχωθυλακίτιδα.

Η ταξινόμηση των περιεδρικών συριγγίων έγινε από τον Parks το 1976 και ισχύει μέχρι και σήμερα.
Η συγκεκριμένη ταξινόμηση στηρίζεται στην σχέση του συριγγώδους πόρου με τους σφιγκτήρες και βοηθά σημαντικά στην σωστή χειρουργική αντιμετώπιση τους. Η διάγνωση γίνεται φυσικά απο λεπτομερή λήψη του ιστορικού καθώς και απο επιμελή κλινική εξέταση. Συχνό είναι το φαινόμενο να μην υπάρξουν σαφή ευρήματα κατα την κλινική εξέταση και ο ασθενής να χρήζει περαιτέρω απεικονιστικού ελέγχου με μαγνητική τομογραφία με πρωτόκολλο πυέλου και ενδοσκοπηση

Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, δεν διαπιστώνεται επακριβώς η πορεία του συριγγώδους πόρου.

Για τον λόγο αυτό, μια νέα ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος αντιμετώπισης του περιεδρικού συριγγίου βρήκε εφαρμογή στη σύγχρονη χειρουργική.

Πρόκειται για την νέα επαναστατική Ενδοσκοπική Μέθοδο Θεραπείας Περιεδρικών Συριγγίων (VAAFT). Με την νέα αυτή μέθοδο, γίνεται στο χειρουργείο χαρτογράφηση της πορείας του συριγγίου μεσω μιας μικρής κάμερας.  Η κάμερα απεικονίζει σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας το συρίγγιο και τις πιθανές διακλαδώσεις του. Με τον τρόπο αυτό, επειδή η κάμερα βρισκεται εντός του συριγγίου, απομακρύνεται οριστικά η πιθανότητα τραυματισμού των σφιγκτήρων και του επακόλουθου ενδεχόμενου ακράτειας.

Εάν διαπιστωθεί οτι  το ύψος του συρριγγώδους πόρου περιλαμβάνει σημαντικό τμήμα από τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, η επέμβαση γίνεται πιο εύκολα και αναίμακτα, συγκριτικά με άλλες κλασσικές χειρουργικές μεθόδους.. Η νέα ενδοσκοπική μέθοδος αναίμακτης χειρουργικής (VAAFT), μειώνει τις όποιες παρενέργειες, τον πόνο και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει το συντομότερο στην καθημερινότητά του.

Ο τρόπος αντιμετώπισης καθώς και τα οφέλη της ενδοσκοπικής τεχνικής είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της αντίστοιχης ενδοσκοπικής εφαρμογής EPSIT στην κύστη κόκκυγα.

Οι βασικές αρχές της Ενδοσκοπικής τεχνικής VAAFT είναι:

1. Η ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου μέσω μιας μικροκάμερας διαμέτρου 2,8 χιλ και απεικόνιση σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας.

2. Ο εντοπισμός της πορείας του συριγγώδους πόρου και των πιθανών διακλαδώσεών του μέσω της μικροκάμερας εξασφαλίζουν την πλήρης εκτομή του ή η καταστροφή του επιθηλίου του, σε όλο το μήκος του.

3. Η ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης (VAAFT) προσφέρει στον ασθενή απόλυτη προστασία του σφιγκτηριακού μηχανισμού για την αποφυγή ακράτειας

Η μέθοδος έχει δύο φάσεις: τη διαγνωστική και την θεραπευτική

Κατα την διαγνωστική φάση πραγματοποιείται η  χαρτογράφηση της βλάβης διαμέσου του συριγγώδους πόρου και της απεικόνισης στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας με τη χρήση της ειδικής κάμερας - fistuloscope. Ο παθολογικός ιστός που ανευρίσκεται και ενισχύει τα τοιχώματα  του συριγγίου απομακρύνεται εύκολα με ειδική μικρή λεπτή λαβίδα 2mm.

Κατα την θεραπευτική φάση και με τη χρήση της τεχνολογίας του Laser ή των Ραδιοσυχνοτήτων RF πραγματοποιείται καταστροφή του χαρτογραφημένου συριγγίου και των διακλαδώσεών του.

Το τελικό στάδιο της επέμβασης περιλαμβάνει την σύγκλειση του εσωτερικού στομίου εντός του πρωκτού

Η νέα μέθοδος ενδοσκοπικής αντιμετώπισης των περιεδρικών συριγγίων (VAAFT):

  • Είναι Αναίμακτη
  • Είναι Ανώδυνη
  • Μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία ή ήπια καταστολή
  • Δεν χρειάζεται νοσηλεία
  • Πραγματοποιείται σε βάση χειρουργικής μιας ημέρας χωρίς διανυκτεύρευση
  • Προσφέρει άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής
  • Δεν απαιτείται σημαντική και μακροχρόνια μετεγχειρητική φροντίδα
  • Ελαχιστοποιείται στο μικρότερο δυνατό βαθμό η πιθανότητα ακράτειας

Συμπερασματικά με τη νέα ενδοσκοπική μέθοδο και τον συνδυασμό με χρήση ραδιοσυχνοτήτων RF ή Laser αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλων χειρουργικών τραυμάτων, ανευρίσκονται όλοι οι κρυφοί πόροι που ευθύνονται σε κάποιο βαθμό για υποτροπές, ανευρίσκεται και συρράπτεται το έσω στόμιο του συριγγίου αποτρέποντας την πιθανότητα υποτροπής κατά 85%, υπάρχει ταχύτατη ανάρρωση, άμεση επάνοδος στην καθημερινότητα, δεν χρειάζονται αλλαγές και ειδική περιποίηση του τραύματος και προστατεύεται ο σφιγκτηριακός μηχανισμός απομακρύνοντας οριστικά το ενδεχόμενο της ακράτειας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο site: Mydoctors.gr

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu