ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Άρθρα στον τύπο

Πολύποδες στη χοληδόχο κύστη - Άρθρο στο Doctorsline.gr

Σε άρθρο στο Doctorsline.gr ο χειρουργός κος Όθωνας Μιχαήλ γράφει γιατους πολύποδες χοληδόχου κυστεως

 

 

Αρκετοί ασθενείς κάνοντας απλά ενα υπερηχογράφημα άνω κοιλίας, εμφανίζουν ως τυχαίο εύρημα κάποιον πολύποδα στη χοληδόχο κύστη.
Πόσο επικίνδυνο και ανησυχητικό είναι είναι όμως αυτό.

Οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη είναι τοπικές υπερπλασίες του βλεννογόνου ή μορφώματα που προκύπτουν από εναπόθεση και συσσώρευση χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων στη χοληδόχο κύστη.

Εμφανίζονται σε ποσοστό περίπου 5% του γενικού πληθυσμού, ενώ είναι συχνότεροι στους άνδρες.

Υπάρχουν διάφορα είδη πολυπόδων που αναπτύσσονται στη χοληδόχο κύστη και είναι:
-Χοληστερινικοί πολύποδες (κατα μεγάλη πλειοψηφία)
-Αδενομυώματα
-Φλεγμονώδεις πολύποδες
-Αδενώματα

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (95%), οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι καλοήθεις όγκοι.

Οι χοληστερινικοί πολύποδες (60%) είναι οι πιο συχνοί και δημιουργούνται λόγω συσσώρευσης χοληστερινικών κρυστάλλων στο τοίχωμα,
τα αδενομυώματα (25%) οφείλονται σε υπερπλασία του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης και

οι φλεγμονώδεις πολύποδες (10%) αναπτύσσονται σε έδαφος χρόνιας φλεγμονής της χοληδόχου κύστης. Οι τρείς αυτοί τύποι δεν έχουν κίνδυνο εξαλλαγής σε καρκίνο.

Τα αδενώματα όμως μπορούν να οδηγήσουν σε αδενοκαρκινώματα (5%) σύμφωνα με μια διαδικασία εξελλαγής απο αδένωμα σε καρκίνωμα.

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης συνήθως δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και γι'αυτό ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει πολύποδες χοληδόχου κύστης χωρίς να το γνωρίζει. Οι πολύποδες αποτελούν τυχαίο εύρημα σε υπερήχους που γίνονται για άλλους λόγους.
Αρκετά συχνά συνυπάρχουν και εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με χολολιθίαση.

Αν ένας πολύποδας βρίσκεται κοντά στον αυχένα της χοληδόχου κύστης και εμποδίζει την ομαλή εκροή της χολής, προκαλεί δηλαδή μικρή απόφραξη, ο ασθενής υπάρχει περίπτωση να εμφανίσει πόνο στο δεξί υποχόνδριο και να οδηγηθεί στον ιατρό. Στα συμπτώματα μπορεί επίσης να συνυπάρχει κολικός, δυσπεπτικά ενοχλήματα, ναυτία και έμετος.

Για την αντιμετώπιση των πολυπόδων χοληδόχου κύστης υπάρχει ένας αλγόριθμος παρακολούθησης που θα πρέπει να τηρείται:

Αν το μέγεθος είναι κάτω από 1εκ, ο ασθενής παρακολουθείται με υπέρηχους κάθε 6 μήνες επί 2 χρόνια.

Αν το μέγεθος δεν μεταβάλλεται η μέτρηση γίνεται μία φορά το χρόνο και δεν χρειάζεται χειρουργείο

Εάν ο πολύποδας είναι πάνω από 1εκ, ο ασθενής πρέπει να οδηγηθεί στο χειρουργείο.

Εάν σε επαναληπτικό υπέρηχο ο αριθμός των πολυπόδων έχει αυξηθεί υπάρχει σύσταση για χειρουργική αντιμετώπιση.

Εάν οι πολύποδες είναι πάνω απο 10 χιλιοστά, συνιστάται χειρουργική επέμβαση επειδή αυτά τα μεγέθη πολυπόδων σχετίζονται με κακοήθη εξαλλαγή.

Η επέμβαση εκλογής είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, εκτός απο περιπτώσεις που το μέγεθος του πολύποδα είναι πάνω απο 2 εκατοστά,οπότε μετά απο ενδελεχή απεικονιστικό έλεγχο (αξονική τομογραφία) και λόγω του κινδύνου να υπάρει κακοήθεια σε άλλο όργανο της κοιλιάς,υπάρχει το ενδεχόμενο να επιλεγεί ανοιχτή χολοκυστεκτομή παράλληλα με αντιμετώπιση και της άλλης παθολογικής
εξεργασίας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο site: Doctorsline.gr

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu