ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
Τα κονδυλώματα είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προσβάλλει τα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών και την πρωκτική και ενδοπρωκτική περιοχή και των δύο φύλων. Μπορεί να προσβάλλει επίσης και την ουρήθρα.Είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και προσβάλλει κυρίως άτομα της ηλιακής ομάδας 17-33 ετών.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
Τα κονδυλώματα προκαλούνται από λοίμωξη με τον ιό HPV. Περίπου 90% των περιπτώσεων προκαλούνται από τα στελέχη HPV-6 και HPV-11. Μετά την έκθεση στον ιό, τα συμπτώματα εμφανίζονται σε διάστημα 1-6 μηνών. Οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι και προηγούμενο ιστορικό με λοίμωξη HPV είναι υψηλοί παράγοντες κινδύνου για κονδυλώματα
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συνήθως κατά την εμφάνισή τους μπορεί να μοιάζουν σαν μικρές ελιές στο δέρμα, να σχηματίζουν πλάκες, να είναι διαφανή, κόκκινα ή έντονα καφέ. Τα ενοχλήματα, στην περιοχή που εκδηλώνονται, περιορίζονται σε μια απλή αίσθηση καψίματος ή ήπιας φαγούρας
Στους άντρες εμφανίζονται συνήθως στην περιοχή του πέους, στους όρχεις, στις μηρογεννητικές πτυχές και στην περιοχή του πρωκτού. Στις γυναίκες είναι πιο συχνή η εμφάνισή τους στην περιοχή του αιδοίου και του πρωκτού καθώς και στις μηρογεννητικές πτυχές.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται, κατα την κλινική εξέταση, στο ενδεχόμενο παρουσίας κονδυλωμάτων εντός του πρωκτικού σωλήνα.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση γίνεται απο τον ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα. Επισκόπηση των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού είναι απαραίτητες εξετάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί καλλιέργεια η βιοψία. Σε περιπρωκτικά και πρωκτικά κονδυλώματα κρίνεται απαραίτητος ο ενδοσκοπικός έλεγχος (ορθοσκόπηση)
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όλοι οι ασθενείς που έχουν ιστορικό με κονδυλώματα ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας, είναι πάντοτε σε κίνδυνο να υποτροπιάσουν. Για το λόγο αυτό σε περιοχές με θεραπευμένα κονδυλώματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αλοιφές που περιέχουν κορτιζόνη, επειδή μπορεί να μειωθεί τοπικά η ανοσιακή ικανότητα και να αναζωπυρωθούν τα κονδυλώματα. Επίσης, οι ανθεκτικές και υποτροπιάζουσες περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά για να διασφαλίζεται η αναγνώριση και αντιμετώπιση όλων των κονδυλωμάτων και να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό υποτροπής.Συνοπτικά, η θεραπεία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων δεν πρέπει μόνο να στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και στην μείωση της πιθανότητας υποτροπής της νόσου. οι τρόποι αντιμετώπισης είναι:
- Kαταστρεπτικά χημικά (τριχλωροξικό οξύ, ποδοφυλλίνη, ποδοφυλλοτοξίνη, 5-φλουορουρακίλη)
- Aνοσοτροποποιητικά (Iντερφερόνη-α, Imiquimod)
- Xειρουργικές μέθοδοι (Laser CO2, χειρουργική εκτομή, εκτομή με ηλεκτρικό βρόχο)
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
Συνοπτικά τα αίτια που πυροδοτούν τα κονδυλώματα είναι τα εξής:
- Πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι
- Άγνοια αν η ερωτική σας σύντροφος έχει προσβληθεί στο παρελθόν από κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο (ΣΜΝ)
- Κατανάλωση καπνού και αλκοόλ
- Ενεργή σεξουαλική ζωή από νεαρή ηλικία
- Άγχος και παράλληλες ιογενείς λοιμώξεις (όπως HIV ή ο ιός του έρπητα)
Η συμπτωματολογία ποικίλει ανάλογα με τη θέση και κυρίως το μέγεθος της βλάβης, αν και τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια. Ασθενείς χωρίς εμφανείς βλάβες είναι ασυμπτωματικοί, όπως περίπου 50 – 70% των ομοφυλόφιλων φιλοξενούν κονδυλώματα στο πρωκτικό σωλήνα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η διενέργεια πρωκτοσκόπησης στους ασθενείς που φιλοξενούν κονδυλώματα στη περιπρωκτική περιοχή, που πρέπει να εκτελείται με τις κατάλληλες συνθήκες όπως: μυϊκή χάλαση, καλό φωτισμό, και αν χρειαστεί χρώση με οξικό οξύ και χρήση μεγενθυτικού φακού.
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς αναφέρουν την αισθητική ενόχληση από την παρουσία των κονδυλωμάτων, και δυσανεξία ή πόνο τοπικά. Τα δύο τρίτα των ασθενών υποφέρουν από κνησμό που μπορεί να οφείλεται σε ύγρανση και ερεθισμό από τα κονδυλώματα ή στην αδυναμία τήρησης της υγιεινής της περιοχής. Επίσης μπορεί να παρουσιασθούν μικρές εστίες αιμορραγίας λόγω τραυματισμού
ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΠΡΩΚΤΟΥ
Τα κονδυλώματα στον πρωκτό, εμφανίζονται αρχικά ως μικροσκοπικές συρρέουσες μάζες, αλλά με την πάροδο της νόσου μπορεί να επεκταθούν προς το ορθό ή ακόμη και να καλύψουν κυκλοτερως ολόκληρο τον πρωκτό. Το χρώμα τους μπορεί να είναι ανοιχτό στο χρώμα του δέρματος ή σκούρο καφέ. Η ήπια συμπτωμτολογία τους περιλμβάνει τον κνησμό (φαγούρα), την ήπια αιμορραγία και την παραγωγή βλεννης. Την ίδια εικόνα θα εμφανίσουν και τα κονδυλώματα στα γυναικεία γεννητικά όργανα, εκτός βέβαια απο τις περιπτώσεις που δεν είναι εμφανή εξωτερικά. Μπορεί να εμφανιστούν στα μεγάλα ή μικρά χείλη του αιδοίου, στην είσοδο του κόλπου ή να καταλαμβάνουν μεγαλύτερη ανατομική περιοχή φτάνοντας μέχρι και την ουρήθρα.
Στους άνδρες, τα κονδυλώματα συχνά περιγράφονται σαν μικρά “σταφύλια” στη βάλανο του πέους και δεν προκαλούν ιδιαίτερα ενοχλήματα πέρα απο τον συνήθη κνησμό.
Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού των κοδυλωμάτων HPV είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής. Παρά τις αναφορές περι υποχρεωτικής πρωκτικής επαφής για την μετάδοση, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Η μετάδοση μπορεί να γίνει μέσω της απλής επαφής με την πρωκτική περιοχή του μολυσμένου συντρόφου ή μέσω των εκκρίσεων απο τον πρωκτό.
Η μόλυνση με τον ιό είναι μόνιμη. Ο ιός μεταδίδεται όταν ο ένας σύντροφος είναι συμπτωματικός. Σε καταστάσεις αδράνειας του ιού, ο δείκτης μετάδοσης μειώνεται κατα πολύ. Ο ασθενής παραμένει φορέας μέχρι να επέλθει εξασθένση του ανοσοποιητικού συστήματος και να αναπτυχθεί η νόσος δίνοντας πλέον συμπτώματα.
ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Τη θεραπεία με στόχο τη βλάβη αποτελούν η χειρουργική εκτομή και διάφορες καταστροφικές μέθοδοι όπως: ηλεκτροκαυτηρίαση, CO2 laser, κρυοχειρουργική. Η χειρουργική εκτομή εφαρμόζεται για την πλήρη αφαίρεση των κονδυλωμάτων και είναι η μόνη που παρέχει τη δυνατότητα για ιστολογική εξέταση. Όταν πρόκειται για περιορισμένες βλάβες μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Το ποσοστό υποτροπής των κονδυλωμάτων μετά απο χειρουργική αφαίρεση είναι λιγότερο από 10%.
Η μέθοδος της ηλεκτροκαυτηρίασης καταστρέφει τον προσβεβλημένο ιστό. Είναι ιδιαίτερα επώδυνη και προκαλεί σπασμό στους σφιγκτήρες τόσο στη διάρκεια όσο και μετά την εφαρμογή της μεθόδου, για το λόγο αυτό είναι καλύτερα να συνδυάζεται με γενική αναισθησία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεγάλο όγκο κονδυλωμάτων. Καταστρέφεται και υγιής ιστός που περιβάλλει την βλάβη, έτσι η στένωση αποτελεί μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική επιπλοκή. Η υποτροπή ανέρχεται περίπου σε ποσοστό 10-25%.
Η κρυοχειρουργική θεραπεία γίνεται με υγρό άζωτο (-196ºC), το οποίο ψύχει τα κονδυλώματα και τα καταστρέφει.
Η θεραπεία με Laser χρησιμοποιεί την εστιασμένη ενέργεια υπέρυθρου φωτός για την εξάχνωση των κονδυλωμάτων. Η ποδοφυλλοτοξίνη, είναι αντιμιτωτικός παράγοντας, ο οποίος καταστρέφει τα κονδυλώματα προκαλώντας νέκρωση. Το διχλωροξικό/τριχλωροξικό οξύ είναι ισχυρός καυστικός παράγοντας, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή του. Η δράση του είναι αποκλειστικά τοπική καταστροφή των ιστών.
Όλοι οι ασθενείς που έχουν ιστορικό με κονδυλώματα ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας, είναι πάντοτε σε κίνδυνο να υποτροπιάσουν. Για το λόγο αυτό σε περιοχές με θεραπευμένα κονδυλώματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αλοιφές που περιέχουν κορτιζόνη, επειδή μπορεί να μειωθεί τοπικά η ανοσιακή ικανότητα και να αναζωπυρωθούν τα κονδυλώματα. Επίσης, οι ανθεκτικές και υποτροπιάζουσες περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά για να διασφαλίζεται η αναγνώριση και αντιμετώπιση όλων των κονδυλωμάτων και να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό υποτροπής.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα βέβαια της χειρουργικής θεραπείας είναι η αναγνώριση και αφαίρεση κονδυλωμάτων που βρίσκονται μέσα στον πρωκτό και φτάνουν μέχρι το ορθό, που με τις άλλες μεθόδους δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν. Έτσι μειώνεται έως και εξαλλείφεται η πιθανότητα υποτροπής ή μετάδοσης του ιού σε άλλον σύντροφο.
Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF
Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr