Σε άρθρο στο Stogiatro.gr ο χειρουργός κος Όθωνας Μιχαήλ γράφει για τα κονδυλώματα και την ασφαλή χειρουργική θεραπεία
Υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων που θα έρθουν σε σεξουαλική επαφή με σύντροφο που έχει κονδυλώματα θα αναπτύξουν τελικά και οι ίδιοι συμπτώματα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που οι φορείς του ιού θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί ή θα εμφανίσουν πολύ ήπια συμπτωματολογία που δεν θα θορυβήσουν τον ασθενή να επισκεφθεί έναν ιατρό.
Συνήθως κατά την εμφάνισή τους μπορεί να μοιάζουν σαν μικρές ελιές στο δέρμα, να σχηματίζουν πλάκες, να είναι διαφανή, κόκκινα ή έντονα καφέ. Τα ενοχλήματα, στην περιοχή που εκδηλώνονται, περιορίζονται σε μια απλή αίσθηση καψίματος ή ήπιας φαγούρας μας λέει ο χειρουργός κύριος Μιχαήλ Όθων
Στους άντρες εμφανίζονται συνήθως στην περιοχή του πέους, στους όρχεις, στις μηρογεννητικές πτυχές και στην περιοχή του πρωκτού. Στις γυναίκες είναι πιο συχνή η εμφάνισή τους στην περιοχή του αιδοίου και του πρωκτού καθώς και στις μηρογεννητικές πτυχές.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται, κατα την κλινική εξέταση, στο ενδεχόμενο παρουσίας κονδυλωμάτων εντός του πρωκτικού σωλήνα. Η παραμονή τους στην περιοχή του πρωκτού, έχει ενοχοποιηθεί για ανάπτυξη καρκινώματος του πρωκτού, και για τον λόγο αυτό η πλήρης εξαίρεση τους θεωρείται επιβεβλημμένη για την ταυτοποίηση του ιού μέσω βιοψίας και το ενδεχόμενο δυναμικό κακοήθειας.
Η παραμονή κονδυλωμάτων εντός του πρωκτού συνιστά παράγοντα μεταδοτικότητας και υποτροπής της νόσου, συνεπώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και με πλήρη επισκόπηση της ορθοπρωκτκής περιοχής.
Για την θεραπεία των κονδυλωμάτων χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης με ποικίλλα αποτελέσματα. Οι θεραπείες που στοχεύουν στην καταστροφή της βλάβης έχουν ποσοστά υποτροπής που φτάνουν και το 30%.
Η χειρουργική θεραπεία με πλήρη εκτομή όλων των βλαβών που βρίσκονται εντός και εκτός του πρωκτικού σωλήνα εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής και υπο τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να υπάρξει η συνιστώμενη αφαίρεση του συνόλου των βλαβών που βρίσκονται στην περιοχή.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί οτι η ριζική χειρουργική αφαιρεση των κονδυλωμάτων της πρωκτικής περιοχής έχει απόλυτη ένδειξη και σε περιπτώσεις υποτροπών ή ανθεκτικών στις υπόλοιπες θεραπείες καταστάσεων.
Η χρήση του CO2 Laser και των ραδιοσυχνοτήτων RF στην χειρουργική αφαίρεση των κονδυλωμάτων, προσφέρει άριστο και ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της νόσου. Η θεραπεία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή μέθη αλλά σε συνθήκες απόλυτης μυϊκής χαλάρωσης για τον πλήρη καθαρισμό των βλαβών, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η ελάχιστα επεμβατική αλλά παράλληλα ουσιαστική χειρουργική θεραπεία, προσφέρει το πλεονέκτημα της αναγνώρισης και αφαίρεσης όλων των κονδυλωμάτων, εντός και εκτός του πρωκτικού σωλήνα, καθώς και την ιστολογική και ανοσολογική αναγνώριση της βλάβης.
Για την χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης των κονδυλωμάτων δεν απαιτείται νοσηλεία και η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι άμεση.
Μόλις προσδιοριστούν τα ιστολογικά χαρακτηριστικά της βλάβης, υπάρχει συζήτηση με τον χειρουργό για την περαιτέρω πρόληψη της υποτροπής και την ενδεχόμενη φαρμακευτική αγωγή
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο site: Stogiatro.gr
Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr