Δίαιτα για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή
Κάντε τακτικά και μικρά γεύματα, ιδιαίτερα κατά τις 3-4 πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο
Να αναπαύεστε μετά το φαγητό
Αποφύγετε το κάπνισμα
Μασάτε καλά την τροφή που καταναλώνετε
ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ
Τηγανητά κρέατα , ψάρια και λαχανικά
Τσιγαριστά και κοκκινιστά φαγητά με λιπαρές σάλτσες
Σάλτσες για σαλάτας, μαγιονέζα, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ελιές, ξηρούς καρπούς
Όσπρια, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως
Ραδίκια, χόρτα βουνού, λάχανο, μπάμιες, μελιτζάνες, κρεμμύδια
Πάστες, τούρτες, σοκολάτες, γλυκά ταψιού
Τα οινοπνευματώδη ποτά
ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
Γαλακτοκομικά: άπαχο γάλα και γιαούρτι 0 %, κρέμες με βάση το άπαχο γάλα
Κρέατα: Τις πρώτες εβδομάδες καταναλώστε άπαχο κρέας όπως φιλέτο λευκού κοτόπουλου, γαλοπούλας (χωρίς δέρμα). Αργότερα εντάξτε όσο το δυνατό πιο άπαχα «κόκκινα» κρέατα όπως μοσχάρι και χοιρινό (ψαρονέφρι) και απο ψάρια προτιμήστε βακαλάο, λιθρίνι, γλώσσα, μπαρμπούνι
Λαχανικά: τις πρώτες εβδομάδες προτιμήστε κολοκυθάκια βραστά, ντομάτα χωρίς φλούδα και σπόρια, καρότα καλά βρασμένα
Δημητριακά: καταναλώστε λευκό ψωμί, πατάτες (όχι τηγανητές), πουρέ πατάτας (χωρίς βούτηρο), ζυμαρικά χωρίς κρέμα γάλακτος, ρύζι
Λίπος: καταναλώστε ελαιόλαδο (ωμό κατα προτίμιση) σε περιορισμένη ποσότητα
Φρούτα: τις πρώτες εβδομάδες προτιμήστε φρούτα κομπόστα (μήλο, αχλάδι) και στη συνέχεια καταναλώστε φρέσκα φρούτα χωρίς φλούδα και σπόρια
Τυριά: τις πρώτες μέρες καταναλώστε αποκλειστικά τυρί τύπου κότατζ και ανθότυρο άπαχο. Στη συνέχεια επιλέξτε κάποιο απο τα άπαχα τυριά του εμπορίου, όπως: Φίνα, κατίκι Δομοκού, Μίλνερ, Τρικαλινό light
Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF
Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr