Παθήσεις Θυρεοειδούς

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και η αντιμετώπισή τους

Previous Next

Καλοήθη νεοπλάσματα θυρεοειδούς

Τα αδενώματα του θυρεοειδούς είναι από τα πιο συνηθισμένα καλοήθη νεοπλάσματα του αδένα,

προερχόμενα κατά κανόνα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, από το θυλακιώδες επιθήλιο και γι' αυτό μπορεί να ονομάζονται θυλακιώδη αδενώματα. Το τυπικό αδένωμα είναι μια μονήρης, σφαιρική, εγκυστωμένη βλάβη, καλά οριοθετημένη από το περιβάλλον θυρεοειδικό παρέγχυμα.

            Εμφανίζονται σε κάθε ηλικία, συνήθως όμως σε νέα άτομα και συχνότερα στις γυναίκες. Εντοπίζονται σε οποιαδήποτε θέση του αδένα, κυρίως όμως στους λοβούς και σπάνια στον ισθμό, είναι μαλακά στη σύσταση, σαρκώδη, με καστανή χροιά.

Αυξάνουν αργά, κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Αποτελούν αυτόνομο ιστό, ανεξάρτητο από τα ερεθίσματα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης. Αιμορραγία εντός του αδενώματος προκαλεί απότομη αύξηση του μεγέθους του και πόνο.

Πολλοί ασθενείς με αδένωμα έχουν αυξημένα επίπεδα θυρεοσφαιρίνης, αλλά λίγοι σχετίζονται με κλινικό υπερθυρεοειδισμό (τοξικό αδένωμα).

Τα περισσότερα αδενώματα φαίνονται σαν μη λειτουργικά (ψυχρός όζος) στο σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς αδένα , αν και ενίοτε μπορεί να παρουσιάζουν φυσιολογική λειτουργία (αδιαφοροποίητος όζος) ή υπερλειτουργία (θερμός όζος).

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu