Παθήσεις Θυρεοειδούς

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και η αντιμετώπισή τους

Previous Next

Βρογχοκήλη

Ο όρος βρoγχοκήλη υποδηλώνει οποιαδήποτε διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα οφειλόμενη σε νεοπλασμαστικές και μη παθήσεις.

Συνήθως όλες οι παθήσεις του θυρεοειδούς συνοδεύονται από διόγκωση του αδένα.

            Η νόσος είναι ενδημική σε ορισμένες περιοχές, μπορεί όμως να εμφανίζεται και σποραδικά. Ο όρος ενδημική βρογχοκήλη χρησιμοποιείται όταν οι βρογχοκήλες εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 10% του πληθυσμού μιας περιοχή. Η σποραδική βροφχοκήλη είναι λιγότερο συνήθης και μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης ουσιών που παρεμβάλλονται στη σύνθεση θυρεοειδικής ορμόνης σε κάποιο επίπεδο, όπως π.χ. ορισμένα λαχανικά.     Οι βρογχοκήλες στην κλινική πράξη κατατάσσονται ανάλογα με τη φύση της διόγκωσης και τη λειτουργική κατάσταση του θυρεοειδούς αδένα.

            Η μη νεοπλασματικής αιτιολογίας διόγκωση διακρίνεται σε διάχυτη ή οζώδη βρογχοκήλη και εκφράζει διαταραχή στην σύνθεση της θυρεοειδικής ορμόνης προκαλούμενη από έλλειψη ιωδίου στην διατροφή με αντισταθμιστική αύξηση της TSH στον ορό του αίματος η οποία με τη σειρά της προκαλεί υπερτροφία και υπερπλασία των θυλακιωδών κυττάρων του θυρεοειδούς και τελικά μεγάλη διόγκωση του αδένα.

Πίνακας 1. Κατάταξη βρογχοκηλών

ΜΗ ΤΟΞΙΚΕΣ

1. Απλή

2. Πολυοζώδης

3. Μονοοζώδης

ΤΟΞΙΚΕΣ

1. Διάχυτη (νόσος Graves)

2. Τοξική πολυοζώδης ( νόσος Plummer)

3. Τοξικός όζος

ΕΙΔΙΚΕΣ

1. Καρκίνος

2. Θυρεοειδίτιδες

3. Φλεγμονώδεις

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΙΤΙΑ

1. Χρόνια βακτηριακή φλεγμονή ( φυματίωση- σύφιλη)

2. Ακτινομύκωση

3. Αμυλοείδωση

4. Δυσορμονογενέσεις

Τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη (Νόσος του Plummer)

            Η διαταραχή εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που παρουσίαζαν για αρκετά χρόνια μη λειτουργική πολυοζώδη βρογχοκήλη. Κατά την κλινική εξέταση ψηλαφιέται πολυοζώδης βρογχοκήλη. Εργαστηριακά υπάρχει καταστολή της ΤSH και αυξημένος τίτλος Τ3 και λιγότερο της Τ4. Ενώ στο σπινθηρογράφημα με ιώδιο, υπάρχει διάχυτη καθήλωση. Η θεραπεία της νόσου Plummer είναι δύσκολη λόγω της ηλικίας των ασθενών και των άλλων συνυπαρχουσών παθήσεων που μπορεί να παρουσιάζουν. Θεραπεία εκλογής είναι αντιθυρεοειδικά φάρμακα, ακολουθούμενα από χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, αν η βρογχοκήλη είναι ευμεγέθης η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη.

Μη τοξική βρογχοκήλη

            Η μη τοξική βρογχοκήλη είναι διάχυτη ή πολυοζώδης. Σε μερικές περιπτώσεις, οφείλεται στην υπερέκκριση TSH λόγω ανεπαρκείας παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις οφείλονται σε μεταλλάξεις σε γονίδια που αφορούν την ανάπτυξη και την λειτούργει του θυρεοειδούς. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις η αίτια είναι μη εμφανής, αφού η TSH είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Παγκοσμίως η συχνότερη πάθηση του θυρεοειδούς είναι η βρογχοκήλη που οφείλεται στην έλλειψη ιωδίου στην διατροφή. Ενώ ενδημική βρογχοκήλη ονομάζεται όταν το 10% του πληθυσμού επηρεάζεται, λόγω έλλειψης ιωδίου. Στις αναπτυγμένες χώρες, η συχνότερη αίτια βρογχοκήλης είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Η ύπαρξη βρογχοκήλης σε έδαφος μη έλλειψης ιωδίου ή μη αυτοάνοσης νόσου δεν είναι βέβαιη. Σε μερικούς ασθενείς υπάρχει ήπια διαταραχή στην σύνθεση ορμονών, που ίσως οδηγούν σε βρογχοκήλη με άλλοτε φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία. Τέλος βρογχοκήλη μπορεί να εμφανιστεί με μορφή αδενώματος ή καρκινώματος.

            Η διαφορική διάγνωση πρέπει να γίνει από τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Η μη τοξική βρογχοκήλη δεν χρήζει θεραπείας, παρά μόνο παρακολούθηση, εκτός και αν αυξάνονται σε μέγεθος ή αν προκαλούν αποφρακτικά φαινόμενα λογά μεγέθους.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu