ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Σμηγματογόνο Κύστη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΜΗΓΜΑΤΟΓΟΝΟΣ ΚΥΣΤΗ

 Η σμηγματογόνος κύστη είναι μία συχνή πάθηση των σμηγματογόνων αδένων, που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα, κοντά στους θύλακες των τριχών και παράγουν σμήγμα

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ

Είναι μια κύστη που προέρχεται από την απόφραξη του αποχετευτικού πόρου ενός σμηγματογόνου αδένα που συνεχίζει να γεμίζει με σμήγμα με αποτέλεσμα να φλεγμαίνει λόγω της συγκέντρωσης μικροβίων. Συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές όπως το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, η ράχη αλλά και στις μασχαλιαίες και βουβωνικές πτυχές και σπανιότερα στο υπόλοιπο σώμα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η κύστη έχει την εμφάνιση μίας σφαιρικής διόγκωσης και συχνά υπάρχει ένα ορατό σημείο επικοινωνίας με την επιφάνεια του δέρματος. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επιμόλυνσης της κύστης, η οποία σε αυτήν την περίπτωση γίνεται κόκκινη, επώδυνη και θερμή. Η κύστη παραμένει κατά κανόνα ασυμπτωματική, μέχρι τη στιγμή που θα φλεγμανθεί.

Το περιεχόμενο της κύστης προοδευτικά γίνεται πυκνόρρευστο μοιάζει με τυρί, και έχει οσμή ιδρώτα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη ιστορικού και την προσεκτική εξέταση της κύστης. Στην οξεία φάση διαπιστώνεται ένα επώδυνο απόστημα με τα τυπικά τοπικά στοιχεία της φλεγμονής: ερυθρότητα, οίδημα και άλγος. Η διάνοιξη του αποστήματος παροχετεύει πυώδες περιεχόμενο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της κύστης είναι χειρουργική. Η περιοχή γύρω από την κύστη διηθείται με μια πολύ λεπτή και κοντή βελόνα με τοπικό αναισθητικό έτσι ώστε να αναισθητοποιηθεί πλήρως. Γίνεται μια μικρή και προσεκτική τομή και η κύστη αφαιρείται ολόκληρη.

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά. Στις περιπτώσεις που η κύστη φλεγμαίνει είναι κόκκινη και γεμάτη πύον πρέπει να διανοιχτεί και να αδειάσει.

Χειρουργική αφαίρεση σμηγματογόνου κύστεως ράχης

Μερικές εβδομάδες αργότερα όταν θα έχει περάσει η οξεία φάση και η κύστη θα έχει μικρότερο μέγεθος μπορεί να γίνει η αφαίρεση όπως προαναφέρθηκε. Αντιβίωση χορηγείται εφόσον χρειάζεται μετά την διάνοιξη ή αφαίρεση της κύστης.

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu