Έντυπο συγκατάθεσης για Βουβωνοκήλη

Εκτύπωση

ΓΕΝΙΚΑ

Μιά επέμβαση – εγχείρηση προτείνεται από τους θεράποντες Ιατρούς είτε γιατί δεν υπάρχει άλλος εναλλακτικός και λιγότερο παρεμβατικός τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης μιάς πάθησης, είτε γιατί με την επέμβαση – εγχείρηση προσδοκώνται καλύτερα, μονιμότερα ή και γρηγορότερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η πορεία κατά την διάρκεια της επέμβασης – εγχείρησης και μετά από αυτήν (μετεγχειρητική πορεία) των περισσοτέρων ασθενών είναι ομαλή. Μερικές φορές, όμως, τόσο κατά την επέμβαση όσο και στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο εμφανίζονται επιπλοκές είτε ειδικές που έχουν άμεση σχέση με την πάθηση και το είδος της επέμβασης που εφαρμόσθηκε, είτε γενικές που μπορεί να εμφανισθούν μετά από κάθε τύπου επέμβαση.

Η εμφάνιση κάποιας επιπλοκής (νοσηρότητα) αποτελεί έναν άλλοτε άλλης βαρύτητας κίνδυνο για τον χειρουργημένο ασθενή, και μπορεί να εμφανισθεί ανεξάρτητα από την άψογη και με όλους τους κανόνες της ιατρικής – χειρουργικής τέχνης και επιστήμης διενέργεια των ιατρικών πράξεων από τους εμπλεκόμενους Ιατρούς.

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι από απλές και σχετικά εύκολης αντιμετώπισης, μέχρι πολύ σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες (θνητότητα).  

Α. ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ:

Πάθηση:                                                              Βουβωνοκήλη

Προτεινόμενη Επέμβαση:                           Διόρθωση βουβωνοκήλης, ανοικτά

Εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας:          Διόρθωση βουβωνοκήλης, λαπαροσκοπικά ή δια του κοιλιακού τοιχώματος

Β. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Οι κοιλιακοί μύες συγκρατούν τα όργανα του σώματος σε συγκεκριμένο χώρο. Εάν δημιουργηθεί κάποιο ευένδοτο σημείο στο μυϊκό τοίχωμα μπορεί να υπάρχει επιπροβολή ενδοκοιλιακού περιεχομένου. Όταν αυτό συμβεί στο κατώτερο τμήμα του κοιλιακού τοιχώματος δημιουργείται η βουβωνοκήλη. Η ονομασία προέρχεται από το τμήμα του σώματος που καλείται βουβωνική περιοχή. Το αδύνατο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος επιτρέπει στο λίπος ή στο λεπτό έντερο να προβάλλει ανάμεσα από τους μύες. Η βουβωνοκήλη μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συμβαίνει συχνότερα σε άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Στους ενήλικες η βουβωνοκήλη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να προκληθεί από :

  1. Μεταφορά βαρέων αντικειμένων
  2. Διαταραχές στις κενώσεις, κυρίως δυσκοιλιότητα
  3. Επίμονο βήχα
  4. Παχυσαρκία
  5. Εγκυμοσύνη
  6. Εργασία που απαιτεί σήκωμα βάρους ή ορθοστασία
  7. Υποτροπή παλαιάς βουβωνοκήλης

Ένας τύπος βουβωνοκήλης μπορεί να χαρακτηρισθεί ως επείγουσα. Καλείται περισφιγμένη βουβωνοκήλη και δημιουργείται όταν τμήμα του εντέρου προβάλλει μέσα από την κήλη και δεν μπορεί να επιστρέψει στην κοιλιά. Η αιμάτωση στο τμήμα του εντέρου τότε μπορεί να διακοπεί και να προκληθεί νέκρωση. Αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεση χειρουργική παρέμβαση. Σε περίπτωση επείγουσας επέμβασης παρατηρούνται μικρότερα ποσοστά επιτυχίας και περισσότερες επιπλοκές, είναι δε δυνατόν να απαιτηθεί εκτομή εντέρου (εντερεκτομή) κάτι το οποίο αυξάνει ιδιαιτέρως της βαρύτητα της επέμβασης.

Η διόρθωση συνίσταται σε παρασκευή (προετοιμασία) της περιοχής και επιδιόρθωση με τη χρήση συνθετικού υλικού (πλέγματος) ή αυτόλογων ιστών. Η επέμβαση μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά επί ειδικών ενδείξεων, συνηθέστερα υποτροπή ή αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη. Οι ενδείξεις δεν είναι απόλυτες. Ο τύπος αναισθησίας (γενική, επισκληρίδιος, τοπική) επιλέγεται ανάλογα με σειρά ενδείξεων περιλαμβανομένων αλλά όχι περιοριζόμενων του τύπου της κήλης, την επιλεγόμενη μέθοδο αποκατάστασης και την γενική κατάσταση του ασθενούς.

Γ. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Γ1. Γενικές Επιπλοκές - Γενικοί Κίνδυνοι:

ü  Ηλικία

ü  Παχυσαρκία

ü  Κάπνισμα

ü  Χρήση ουσιών και φαρμάκων

ü  Κατάχρηση Αλκοόλ

ü  Ο τύπος της αναισθησίας

ü  Διάφορες Παθήσεις όπως:

Γ2. Ειδικές Επιπλοκές - Ειδικοί Κίνδυνοι

Με την προτεινόμενη επέμβαση σχετίζονται οι εξής πιο συχνοί κίνδυνοι:

  1. Αιμορραγία
  2. Τραυματισμός σπερματικού τόνου με πιθανή στειρότητα
  3. Διάτρηση Κοίλου Σπλάχνου με πιθανή περιτονίτιδα
  4. Αιμάτωμα η συλλογή υγρών στην περιοχή του οσχέου ή της χειρουργικής τομής. Σε περίπτωση τοποθέτησης πλέγματος αυτό μπορεί να απαιτήσει αναθεώρηση της επέμβασης.
  5. Νευροπάθεια λόγω κάκωσης νεύρου, η οποία μπορεί να κριθεί απαραίτητη διεγχειρητικά για την περάτωση της επέμβασης
  6. Οίδημα ή ατροφία όρχεως
  7. Άμεση ή απώτερη υποτροπή κήλης

Οι επιπλοκές αυτές είναι οι πιο συχνές και μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε ασθενή που υποβάλλεται σε διόρθωση βουβωνοκήλης με συχνότητα <1%. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία (>95%) αντιμετωπίζονται επιτυχώς με διαφόρους τρόπους (επεμβατικούς η μη) αλλά μπορεί να χρειαστεί και επανεγχείρηση.

Ο κίνδυνος θανάτου από την επέμβαση της βουβωνοκήλης είναι <0,1% αλλά αυξάνεται σε ποσοστό περίπου 10% μετά από ύπαρξη επιπλοκών και ανάλογα με την επιπλοκή, την ηλικία του ασθενούς, τις άλλες παθήσεις που έχει κλπ.

Τονίζεται ότι, κατά την διάρκεια της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα. Στις περιπτώσεις αυτές και για την ασφάλεια του ασθενούς, επιβάλλεται να μετατραπεί η επέμβαση από Λαπαροσκοπική σε Ανοικτή.

Δ. ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ

Αποδέχομαι ότι, ο θεράπων Ιατρός μου ανέλυσε αναλυτικά, λεπτομερειακά και με απόλυτα κατανοητό τρόπο:


Ε. ΔΗΛΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Μου δόθηκε η δυνατότητα να ρωτήσω και να συζητήσω με τον θεράποντα Ιατρό μου για την κατάστασή μου, τις θεραπευτικές επιλογές μου και τους κινδύνους που προκύπτουν από την επέμβαση. Οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί μου απαντήθηκαν πλήρως και επαρκώς.

Βεβαιώνω ότι η φόρμα συγκατάθεσης αυτή, μου δόθηκε όπως είναι συμπληρωμένη, πριν υπογράψει ο ιατρός μου σε αυτή.

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr