Έντυπο συγκατάθεσης για Παθήσεις Χοληδόχου Κύστης

Εκτύπωση

ΓΕΝΙΚΑ

Μιά επέμβαση – εγχείρηση προτείνεται από τους θεράποντες Ιατρούς είτε γιατί δεν υπάρχει άλλος εναλλακτικός και λιγότερο παρεμβατικός τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης μιάς πάθησης, είτε γιατί με την επέμβαση – εγχείρηση προσδοκώνται καλύτερα, μονιμότερα ή και γρηγορότερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η πορεία κατά την διάρκεια της επέμβασης – εγχείρησης και μετά από αυτήν (μετεγχειρητική πορεία) των περισσοτέρων ασθενών είναι ομαλή. Μερικές φορές, όμως, τόσο κατά την επέμβαση όσο και στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο εμφανίζονται επιπλοκές είτε ειδικές που έχουν άμεση σχέση με την πάθηση και το είδος της επέμβασης που εφαρμόσθηκε, είτε γενικές που μπορεί να εμφανισθούν μετά από κάθε τύπου επέμβαση.

Η εμφάνιση κάποιας επιπλοκής (νοσηρότητα) αποτελεί έναν άλλοτε άλλης βαρύτητας κίνδυνο για τον χειρουργημένο ασθενή, και μπορεί να εμφανισθεί ανεξάρτητα από την άψογη και με όλους τους κανόνες της ιατρικής – χειρουργικής τέχνης και επιστήμης διενέργεια των ιατρικών πράξεων από τους εμπλεκόμενους Ιατρούς.

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι από απλές και σχετικά εύκολης αντιμετώπισης, μέχρι πολύ σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες (θνητότητα).  

Α. ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ:

Πάθηση:                                                             

Συμπτωματική Χολολιθίαση ή Οξεία χολοκυστίτιδα

Προτεινόμενη Επέμβαση:                          

Χολοκυστεκτομή (Λαπαροσκοπική ή Κλασσική Ανοικτή)

Εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας:         

Πρόσκαιρη διαδερμική χολοκυστοστομία σε οξεία χολοκυστίτιδα

Β. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως (χολή) με την χρήση βίντεο κάμερας και μερικών λεπτών εργαλείων μέσα από μικρές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα. Η Ανοικτή Χολοκυστεκτομή είναι η ίδια επέμβαση με την διαφορά ότι γίνεται με μεγαλύτερη τομή συνήθως στο δεξιό υποχόνδριο. Μετά την επέμβαση ανάλογα με την κρίση του ιατρού, ο ασθενής θα έχει η όχι παροχετευτικό σωλήνα που θα εξέρχεται από το κοιλιακό τοίχωμα .


Γ. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Γ1. Γενικές Επιπλοκές - Γενικοί Κίνδυνοι:

ü  Ηλικία

ü  Παχυσαρκία

ü  Κάπνισμα

ü  Χρήση ουσιών και φαρμάκων

ü  Κατάχρηση Αλκοόλ

ü  Ο τύπος της αναισθησίας

ü  Διάφορες Παθήσεις όπως:

Γ2. Ειδικές Επιπλοκές - Ειδικοί Κίνδυνοι

Με την προτεινόμενη επέμβαση σχετίζονται οι εξής πιο συχνοί κίνδυνοι:

  1. Αιμορραγία
  2. Τραυματισμός του Χοληδόχου Πόρου με χολόρροια η όχι (έξοδος χολής στην κοιλιά)
  3. Διάτρηση Κοίλου Σπλάχνου με πιθανή περιτονίτιδα
  4. Αιμάτωμα η συλλογή υγρών
  5. Κήλη στα σημαία εσόδου των εργαλείων

Οι επιπλοκές αυτές είναι οι πιο συχνές και μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε ασθενή που υποβάλλεται σε χολοκυστεκτομή με συχνότητα <1%. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία (>95%) αντιμετωπίζονται επιτυχώς με διαφόρους τρόπους (επεμβατικούς η μη) αλλά μπορεί να χρειαστεί και επανεγχείρηση.

Ο κίνδυνος θανάτου από την επέμβαση της χολοκυστεκτομής είναι <0,1% αλλά αυξάνεται σε ποσοστό περίπου 10% μετά από ύπαρξη επιπλοκών και ανάλογα με την επιπλοκή, την ηλικία του ασθενούς, τις άλλες παθήσεις που έχει κλπ.

Τονίζεται ότι, κατά την διάρκεια της Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής (που παγκοσμίως αποτελεί τη θεραπεία εκλογής της συμπτωματικής χολολιθιάσεως ή της οξείας χολοκυστίτιδας) μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα. Στις περιπτώσεις αυτές και για την ασφάλεια του ασθενούς, επιβάλλεται να μετατραπεί η επέμβαση από Λαπαροσκοπική σε Ανοικτή Χολοκυστεκτομή.

Ένα από αυτά τα προβλήματα πχ είναι η ανάγκη για διερεύνηση του χοληδόχου πόρου λόγω πιθανής χοληδοχολιθιάσεως που μπορεί να ανιχνευθεί διεγχειρητικά.

Δ. ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ

Αποδέχομαι ότι, ο θεράπων Ιατρός μου ανέλυσε αναλυτικά, λεπτομερειακά και με απόλυτα κατανοητό τρόπο:


Δ. ΔΗΛΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Μου δόθηκε η δυνατότητα να ρωτήσω και να συζητήσω με τον θεράποντα Ιατρό μου για την κατάστασή μου, τις θεραπευτικές επιλογές μου και τους κινδύνους που προκύπτουν από την επέμβαση. Οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί μου απαντήθηκαν πλήρως και επαρκώς.

Βεβαιώνω ότι η φόρμα συγκατάθεσης αυτή, μου δόθηκε όπως είναι συμπληρωμένη, πριν υπογράψει ο ιατρός μου σε αυτή.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr