Έντυπο συγκατάθεσης για Παθήσεις Χοληφόρων

Εκτύπωση

ΓΕΝΙΚΑ

Μιά επέμβαση – εγχείρηση προτείνεται από τους θεράποντες Ιατρούς είτε γιατί δεν υπάρχει άλλος εναλλακτικός και λιγότερο παρεμβατικός τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης μιάς πάθησης, είτε γιατί με την επέμβαση – εγχείρηση προσδοκώνται καλύτερα, μονιμότερα ή και γρηγορότερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η πορεία κατά την διάρκεια της επέμβασης – εγχείρησης και μετά από αυτήν (μετεγχειρητική πορεία) των περισσοτέρων ασθενών είναι ομαλή. Μερικές φορές, όμως, τόσο κατά την επέμβαση όσο και στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο εμφανίζονται επιπλοκές είτε ειδικές που έχουν άμεση σχέση με την πάθηση και το είδος της επέμβασης που εφαρμόσθηκε, είτε γενικές που μπορεί να εμφανισθούν μετά από κάθε τύπου επέμβαση.

Η εμφάνιση κάποιας επιπλοκής (νοσηρότητα) αποτελεί έναν άλλοτε άλλης βαρύτητας κίνδυνο για τον χειρουργημένο ασθενή, και μπορεί να εμφανισθεί ανεξάρτητα από την άψογη και με όλους τους κανόνες της ιατρικής – χειρουργικής τέχνης και επιστήμης διενέργεια των ιατρικών πράξεων από τους εμπλεκόμενους Ιατρούς.

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι από απλές και σχετικά εύκολης αντιμετώπισης, μέχρι πολύ σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες (θνητότητα).  

Α. ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ:

Πάθηση:                                                             

Χοληδοχολιθίαση ή Καλοήθεις στενώσεις η βλάβες των εξωηπατικών χοληφόρων

Προτεινόμενη Επέμβαση:                          

Χολοπεπτική Αναστόμωση, τοποθέτηση σωλήνος Τ

Εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας:         

ERCP (Ενδοσκοπική παλίνδρομος Χολαγγειοπαγκρεατογραφία) η/και PTCD (Διαδερμική Διηπατική Χολαγγειογραφία και Παροχέτευση)

Β. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η Χολοπεπτική Αναστόμωση είναι μια ανοικτή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία διερευνούμε τα Εξωηπατικά χοληφόρα (Χοληδόχο Πόρο, το σωληνάκι δηλαδή που παίρνει χολή από το ήπαρ στο έντερο). Η τομή είναι σχεδόν πάντα μεγάλου μεγέθους στο δεξιό υποχόνδριο. Εν συνεχεία διενεργούμε αναστόμωση (δηλαδή ενώνουμε) του λεπτού εντέρου μα τον χοληδόχο πόρο με σκοπό να διασφαλίσουμε την χωρίς προβλήματα ροή της χολής στο πεπτικό μας σύστημα. Μετά την επέμβαση ανάλογα με την κρίση του ιατρού, ο ασθενής θα έχει η όχι παροχετευτικό σωλήνα που θα εξέρχεται από το κοιλιακό τοίχωμα. Μερικές φορές σε επιλεγμένους ασθενείς και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν ο ιατρός αποφασίζει την τοποθέτηση ενός σωλήνος Τ εντός του χοληδόχου πόρου για να αποκαταστήσει την διάβαση της χολής από το Ήπαρ στο έντερο.

Γ. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια κάθε ιατρικής/χειρουργικής επέμβασης μπορούν να συμβούν επιπλοκές και είναι αδύνατο να προβλεφθούν όλες οι πιθανές επιπλοκές. Ευτυχώς, οι επιπλοκές είναι η εξαίρεση, παρά ο κανόνας. Κάθε δυνατή προσπάθεια γίνεται για την πρόληψη των επιπλοκών αυτών που είναι γενικές και ειδικές.

Γ1. Γενικές Επιπλοκές - Γενικοί Κίνδυνοι:

ü  Ηλικία

ü  Παχυσαρκία

ü  Κάπνισμα

ü  Χρήση ουσιών και φαρμάκων

ü  Κατάχρηση Αλκοόλ

ü  Ο τύπος της αναισθησίας

ü  Διάφορες Παθήσεις όπως:

Γ2. Ειδικές Επιπλοκές - Ειδικοί Κίνδυνοι

Με την προτεινόμενη επέμβαση σχετίζονται οι εξής πιο συχνοί κίνδυνοι:

  1. Διάσπαση της αναστόμωσης και χολόρροια (έξοδος χολής στην κοιλιά)
  2. Στένωση της αναστόμωσης
  3. Χολαγγειακή κρίση
  4. Αιμορραγία
  5. Τραυματισμός του Χοληδόχου Πόρου με χολόρροια η όχι
  6. Διάτρηση Κοίλου Σπλάχνου με πιθανή περιτονίτιδα
  7. Αιμάτωμα η συλλογή υγρών
  8. Αποφρακτικός ειλεός
  9. Διαπύηση και διάσπαση της χειρουργικής τομής

Οι επιπλοκές αυτές είναι οι πιο συχνές και μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε ασθενή που υποβάλλεται σε χολοπεπτική αναστόμωση η τοποθέτηση σωλήνος Τ με συχνότητα <5%. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία (>90%) αντιμετωπίζονται επιτυχώς με διαφόρους τρόπους (επεμβατικούς η μη) αλλά μπορεί να χρειαστεί και επανεγχείρηση.

Ο κίνδυνος θανάτου από την επέμβαση της χολοπεπτικής αναστόμωσης είναι <1% αλλά αυξάνεται σε ποσοστό περίπου 10% μετά από ύπαρξη επιπλοκών και ανάλογα με την επιπλοκή, την ηλικία του ασθενούς, τις άλλες παθήσεις που έχει κλπ. αλλά κυρίως με το ακριβές αίτιο (πάθηση) για το οποίο ο ασθενής υπεβλήθει σε χολοπεπτική αναστόμωση.

Ένα από αυτά τα ¨δύσκολα αίτια¨ είναι η ανάγκη για διερεύνηση του χοληδόχου πόρου και διόρθωση των εξωηπατικών χοληφόρων σε ασθενείς που κατά την διάρκεια χολοκυστεκτομής είχαν τραυματισμό του χοληδόχου πόρου. Μπορεί για την θεραπεία ενός τέτοιου ασθενούς να απαιτηθούν δύσκολες τεχνικά αναστομώσεις (από 1 έως και 3-4 τέτοιες) που αυξάνουν δραματικά την νοσηρότατα αλλά και την θνητότητα ενός ασθενούς και πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς ήπατος Παγκρέατος Χοληφόρων.

Τονίζεται ακόμη ότι, οι χολοπεπτικές αναστομώσεις είναι πολύ δύσκολο να γίνουν λαπαροσκοπικά και γίνονται μόνο σε ελάχιστα κέντρα του Εξωτερικού με αμφιλεγόμενα ακόμη αποτελέσματα.

Δ. ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ

Αποδέχομαι ότι, ο θεράπων Ιατρός μου ανέλυσε αναλυτικά, λεπτομερειακά και με απόλυτα κατανοητό τρόπο:


Ε. ΔΗΛΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Μου δόθηκε η δυνατότητα να ρωτήσω και να συζητήσω με τον θεράποντα Ιατρό μου για την κατάστασή μου, τις θεραπευτικές επιλογές μου και τους κινδύνους που προκύπτουν από την επέμβαση. Οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί μου απαντήθηκαν πλήρως και επαρκώς.

Βεβαιώνω ότι η φόρμα συγκατάθεσης αυτή, μου δόθηκε όπως είναι συμπληρωμένη, πριν υπογράψει ο ιατρός μου σε αυτή.

ΣΤ. ΔΗΛΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Μου δόθηκε η δυνατότητα να ρωτήσω και να συζητήσω με τον θεράποντα Ιατρό μου για την κατάστασή μου, τις θεραπευτικές επιλογές μου και τους κινδύνους που προκύπτουν από την επέμβαση. Οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί μου απαντήθηκαν πλήρως και επαρκώς.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr