Σπίλοι

Σπίλοι - Ελιές

Εκτύπωση

σπίλοι είναι οι γνωστές σε όλους "ελιές" και είναι η συχνότερη καλοήθης βλάβη του δέρματός μας. Κάποιοι απο αυτούς τους σπίλους όμως, αν και καλοήθεις, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή επειδή πάντα κρύβεται ο κίνδυνος της κακοήθους εξαλλαγής.

 

Οι σπίλοι δεν πρέπει να προκαλούν σε γενικές γραμμές ανησυχία, ωστόσο καλό είναι να γνωρίζετε ότι το μελάνωμα, ένας τύπος καρκίνου του δέρματος εμφανίζεται μέσα ή δίπλα σε έναν σπίλο. Το πρώτο σημάδι της ύπαρξης μελανώματος είναι η ανάπτυξη μιας νέας ελιάς ή η αλλαγή της εμφάνισης μιας υπάρχουσας. Εμφανισιακά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια άσχημη, χωρίς σχήμα και σαφή όρια ελιά

ΤΥΠΟΙ ΣΠΙΛΩΝ

Τα χαρακτηριστικά ενός φυσιολογικού σπίλου είναι τα εξής:

  1. έχει αμιγές χρώμα, συνήθως καφετί, ροζ, κοκκινωπό, μαύρο ή το χρώμα του δέρματος
  2. είναι συμμετρική, δηλαδή η μία πλευρά της ελιάς έχει το ίδιο σχήμα με την άλλη, με σχήμα στρογγυλό
  3. είναι επίπεδη ή προεξέχει ελαφρώς από το δέρμα
  4. σπανίως αλλάζει η όψη της

Οι σπίλοι που χρήζουν χειρουργικής αφαίρεσης και πιθανώς κρύβουν κάποιο δυναμικό καοήθειας, μετά την εκτίμηση απο δερματολόγο, θα πρέπει να αφαιρούνται απο χειρουργό.

Υπάρχουν και σπίλοι σε ιδιαίτερα σημεία όπως στις παλάμες και στα πέλματα, όπου θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυης μελανώματος.

Επίσης υπάρχουν και σπίλοι που “χρειάζεται” να εξαιρεθούν για αισθητικούς λόγους ή επειδή βρίσκονται σε σημείο που τραυματίζονται συχνά

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται απο τον ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα. Αρχικά γίνεται από δερματολόγο η χαρτογράφηση του σπίλου.

Η διάγνωση γίνεται απο τον χειρουργό με βιοψία, και σε περίπτωση που είναι θετική για μελάνωμα, ακολουθούν περαιτέρω αιματολογικές εξετάσεις, αξονική τομογραφία κρανίου, ακτινογραφία θώρακος και σπινθηρογράφημα οστών

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αν η αφαίρεση ενός σπίλου μας δείξει κακοήθεια, τότε λαμβάνονται υπ’οψιν οι παρακάτω παράγοντες: Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και πόσο νωρίς έγινε η διάγνωση.

Oι τρόποι αφαίρεσης των σπίλων μπορεί να είναι διάφοροι:

Χειρουργική αντιμετώπιση πραγματοποιείται σε κάθε στάδιο. Σε αρχικού σταδίου μελανώματα, η εκτομή επι υγειών ορίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση.

 Διαβάστε επίσης:

Μπορεί το καλοκαίρι να γίνεται αφαίρεση σπίλων;

Βιοψία των μελαχρωστικών αλλοιώσεων του δέρματος

Διαφορά μεταξύ μελαχρωματικών και δυσπλαστικών σπίλων

Θεραπεία υποτροπής βασικοκυτταρικού καρκίνου δέρματος

Σύνδρομο βασικοκυτταρικών σπίλων

Καλοήθεις παθήσεις δέρματος

 

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr