Συγγενείς ανωμαλίες του σπλήνα

Εκτύπωση

Οι συγγενείς παθήσεις του σπλήνα δεν είναι συχνές. Συνοδεύουν  συνήθως συγγενείς παθήσεις άλλων οργάνων και αφορούν την μορφή , τον αριθμό και την θέση του .

 

α) Ασπληνία : Είναι η παντελής έλλειψη του σπλήνα ή του  σπληνικού ιστού , που συνοδεύει συγγενείς ανωμαλίες των πνευμόνων , των χοληφόρων ή της καρδιάς ( σύνδρομο Ivermak ).

β) Υποπλασία του σπλήνα : Κατ’ αυτήν ο σπλήνας είναι μικρός , υποπλαστικός και με λειτουργική ανεπάρκεια

γ) Πολυσπληνία : Ο  σπλήνας είναι χωρισμένος σε πολλαπλά τμήματα , με ανεξάρτητη και επαρκή λειτουργία κάθε τμήματος . Συνυπάρχει με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες .

δ) Παρασπληνίδια ή Επικουρικοί σπλήνες : Η  συγγενής έλλειψη του σπλήνα είναι δυνατόν να  αντικαθίσταται  από πολλούς μικρούς σπλήνες οι οποίοι ανευρίσκονται σε διάφορες θέσεις της περιτοναϊκής κοιλότητας ή και εξωπεριτοναϊκά και ονομάζονται παρασπληνίδια ή επικουρικοί σπλήνες . Ανευρίσκονται όμως  και σε φυσιολογικά άτομα και σε ποσοστά ως και 30% στα παιδιά με προοδευτική μείωση του ποσοστού ενώ αυξάνεται η ηλικία . Εντοπίζονται συνήθως στις πύλες του σπλήνα (60%)  και στην ουρά του παγκρέατος (30%) ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανευρίσκεται σε άλλα όργανα όπως ,  στο επίπλουν , στο μεσεντέριο , η αριστερή ωοθήκη ο αριστερός όρχις κ.α .

ε) Έκτοπος σπλήνας : Πρόκειται για φυσιολογικό σπλήνα ο οποίος   ανευρίσκεται σε άλλη , εκτός της φυσιολογικής του , θέση  .

στ) Περιπλανώμενος σπλήνας : Είναι συγγενής ανωμαλία που χαρακτηρίζεται από μεγάλη κινητικότητα του σπλήνα και ο οποίος ανευρίσκεται σε άλλοτε άλλη θέση εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας . Οφείλεται στον μακρύ αγγειακό του  μίσχο και υπάρχει ο κίνδυνος της συστροφής . Αντιμετωπίζεται με σπληνεκτομή και αυτομεταμόσχευση σπληνικού πολφού.

ζ ) Σπληνομεγαλική τήξη : Αφορά τον έκτοπο σπλήνα στο όσχεο . Συνυπάρχει με άλλες συγγενείς παθήσεις , όπως ο μικρογναθισμός και η διάγνωση τίθεται χειρουργικά .

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr