Άρθρα στον τύπο

Διατροφικές συστάσεις για το έλκος - Άρθρο στο Mydoctors.gr

Σε άρθρο στο Mydoctors.gr ο χειρουργός κος Όθωνας Μιχαήλ δίνει διατροφικές οδηγίες για το έλκος

 

Στο παρελθόν η δίαιτα θεωρείτο πολύ σημαντική για τη θεραπεία των ελκών. Σήμερα είναι πλέον γνωστό οτι λίγα είναι τα τρόφιμα που προκαλούν έλκος, επιδεινώνουν τα συμπτώματα του ή εμποδίζουν την επούλωσή τους.

Σε φάσεις έξαρσης της νόσου:

Αποφύγετε το μαύρο ή κόκκινο καυτερό πιπέρι, την ξερή κόκκινη πιπεριά, την πάπρικα.
Περιορίστε το αλκοόλ, το λεμόνι, το ξύδι
Αποφύγετε τις πολύ αυξημένες ποσότητες αλατιού και έτοιμων προϊόντων που το περιέχουν (αλλαντικά, τουρσί, καπνιστά, παστά)
Περιορίστε την πρόσληψη καφέ, ακόμα και του ντεκαφεϊνέ, τσαγιού και αναψυκτικών που περιέχουν καφεϊνη.
Αποφύγετε τα αναψυκτικά με ανθρακικό
Διακόψτε ή τουλάχιστον περιορίστε το κάπνισμα

Επίσης:

Αποφύγετε τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα σας προκαλούν ενόχληση.
Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα γεύματα που προκαλούν διάταση του στομάχου, καθώς και τα γεύματα πολύ αργά τη νύχτα.
Καταναλώστε τουλάχιστον τρία γεύματα ημερησίως
Αποφύγετε τη βαριά μαγειρική παρασκευή (τηγάνισμα, σάλτσες με πολλά λιπαρά, και καρυκεύματα) και προτιμήστε το βράσιμο, το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.
Μασάτε καλά την τροφή
Αποφύγετε τις πίτες με φύλλο κρούστας ή σφολιάτα
Καταναλώστε μικρή ποσότητα καφέ ή αλκοόλ πάντα με συνοδεία φαγητού.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΙΤΑΣ

ΠΡΩΪΝΟ: Γάλα 0-1,5% λιπαρά ή άπαχο τυρί, ψωμί φρυγανιές
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 κομπόστα ή 1 κρέμα ή 1 ζελέ
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ – ΒΡΑΔΥΝΟ: Κρέας άπαχο ή ψάρι ή γαλοπούλα (χωρίς δέρμα)
Μικρή μερίδα ρύζι ή ζυμαρικό ή πατάτες βραστές (χωρίς σάλτσες αλμυρές ή πικάντικες)
Ψωμί η φρυγανιές
Λαχανικά κατα προτίμηση βραστά
Ελαιόλαδο
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 κομπόστα ή 1 κρέμα ή 1 ζελέ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο site: Mydoctors.gr

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu